Izvor: BSC HAPPY/TANJUG
30.12.2023 u 10:19
0

„TOME TREBA DA STREMIMO“: Milatović poručio da je članstvo u EU 2028. godine moguće

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da će se program „Evropa sad 2“ realizovati onako kako je i najavljivano u predizbornoj kampanji, napominjući da postoji jasno definisan put, koji vodi do tog cilja, a koji se sastoji iz pet koraka koje je još ranije prezentovao.

Milatović ističe da će sve to zavisiti od postojanja političke volje i znanja donosilaca odluka.

Ja sam optimista i mislim da su upravo svi ovi koraci koje sam naveo vrlo realni. Mislim da su neki od njih već preduzeti ili se preduzimaju. Upravo iz tog razloga sam i pozdravio fokus budžeta na izgradnju druge deonice auto-puta. Ovde je trenutno samo pitanje sledećeg, postojanja političke volje, postojanja političkog kapaciteta da iznesete ove reformske poduhvate i postojanje znanja od strane donosilaca odluka da upravo urade sve ove korake na jedan dobar način kako bi zemlja došla do cilja – rekao je Milatović za RTCG.

On je naveo da je u procesu EU integracija puno vremena izgubljeno, i da građani i privreda trpe štetu zbog toga što Crna Gora nije deo Unije. Podsetio je na izjave da bi Crna Gora mogla do 2026. godine da zavši pregovore, a da se članstvo desi do 2028. godine.

OD BOMBI DO ORUŽIJA: Crnogorska policija zaplenila veliku količinu municije

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen, kako je rekao, i sama je navela da Crna Gora može da bude „uspešna priča“.

Još je dodatno veća odgovornost na nama da ubrzamo evropski put i da do 2026. godine uradimo ono što je do nas. Neki važni koraci na tom putu su već napravljeni, izabran je sedmi sudija Ustavnog suda, dobili smo Sudski savet nakon više godina u punom sastavu, dobićemo vrhovnog državnog tužioca i sve to je dobro dočekano u Briselu. Mi treba da završimo naše obaveze kako bismo 2028. godine postali punopravna članica. To jeste ambiciozan čin, ali njemu treba da stremimo kao društvo – kazao je šef crnogorske države.

Založio se za nastavak pravosudnih reformi i nastavak borbe protiv kriminala i korupcije. Kaže da je selektivna pravda ono što je u ranijem periodu najviše tištilo građane Crne Gore. Milatović smatra da je potrebna veća distribucija pravde.

Potrebni su nam časni ljudi, ljudi od integriteta koji će se boriti za pravdu u Crnoj Gori. To u prethodnom periodu nije bio slučaj, jer smo imali ljude koji su naše pravosuđe držali u jednom nepravednom statusu“, kazao je Milatović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter