Izvor:
24.12.2016 u 03:34
0

Neviđena diskriminacija: Učenik dobio jedinicu, iako je dao TAČAN ODGOVOR, samo zato što je Srbin?!

Rade Račić (13), učenik sedmog razreda u Podgorici, dobio je jedinicu iz istorije kada je lekciju o nastanku Crne Gore započeo rečenicom da je Crna Gora srpska država.

– Upravo tako se desilo. Naime, to će biti prvi put u istoriji ovdašnjeg obrazovnog sistema (starog i reformisanog) da učenik dobije negativnu ocenu, a da zapravo nastavnik nije znao – počinje priču za "Blic" otac Veljko Račić.

Priča ide ovako: "Račiću, reci mi nešto o nastanku Crne Gore?", pitao je nastavnik.

– Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala…

– Stani, stani, stani, đe to piše u knjizi? – povikao je unezvereni nastavnik…

– Ne piše niđe, nastavniče, to sam u kući naučio, to svi znaju.

– Sjedi, evo ti jedan! – slavodobitno prosudi prosvetni radnik.

– Nismo ga kritikovali ni majka ni ja, čak mu je mama kupila nove patike danas – kaže Veljko i savetuje roditelje da čuvaju svoju decu i da ih vaspitavaju nepokolebljivo u duhu tradicionalnih vrednosti i temeljnih opredeljenja.

– Kad je sin doneo jedinicu, kao pripadnici najugroženije etničke grupe u Evropi, što srpska zajednica u Crnoj Gori sada uistinu jeste, osećali smo se tužno, ali bez ikakvog osećaja mržnje ili osvetoljubivosti. Crna Gora preživljava poslednjih godina svoje najtamnije časove, i to se svakodnevno i u brojnim drugim primerima potvrđuje – kaže Veljko.

Inače, kako je mali Rade preneo, većina drugara je ustala i aplaudirala, a nastavnik je bio šokiran, rezigniran i ljut…

– Radu je bilo krivo, ali kaže da ne odustaje od istinite istorijske činjenice da je Crna Gora srpska država – insistira otac.

On kaže da je diskriminacija Srba u svakom smislu i pogledu nešto što više nije nikakva novost.

– Ovo, naravno, nije dobro ni sveukupno za državu koja pledira na nekakve šire integracije, a nepravedno je i prema trećini crnogorskih građana. No po onoj staroj: ,,krst nositi nama je suđeno, strašne borbe sa svojim i tuđinom – zaključuje Veljko.

Sporni bukvar

Bukvar namenjen đacima prvacima u Crnoj Gori izazvao je veliko negodovanje kod roditelja zbog reči i slova koji ne postoje u azbuci, niti deca umeju da ih izgovore. Ipak, na kraju, crnogorsko ministarstvo nije dalo dozvolu za taj udžbenik.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter