Izvor:
03.03.2017 u 19:57
0

Novi skandal u Hrvatskoj: ŠEKS, DOMAZET, TUĐMAN I 17 OFICIRA PREDAVAĆE U ŠKOLAMA O BLJESKU I OLUJI!

Hrvatski generalski zbor nosilac je projekta Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu, čiji je cilj da upozna nastavnike istorije iz cele Hrvatske sa događajima iz ratnih devedesetih.
Pavle Miljavac, Josip Lucić, Davor Domazet Lošo, Miroslav Tuđman i Vladimir Šeks na listi su 20 predavača koji su spremni da pohode županije s ciljem upoznavanja nastavnika o detaljima iz Domovinskog rata, stvaranjem Oružanih snaga RH, vojnim aktivnostima i operacijama poput Bljeska i Oluje.

Nastavnicima će dopunjavati znanja kroz seriju od deset predavanja, a svaki učesnik dobiće pisani zbornik sa tekstom sve predavanja i prezentacijska predavanja.

"To će im omogućiti da na kvalitetniji način razmišljaju i realizuju nastavne teme iz predmeta istorija koje se odnose na Domovinski rat te da u realizaciju nastave na primeren način, uključe i branitelje iz jedinica domicilnih na odnosnom području", piše u opisu projekta.

Za nastavnike u Zagrebu predavanja će se – a neka već i jesu s obzirom na to da je projekat već krenuo – održavati u prostorijama Generalskog zbora, a u drugim će se županijama birati najprikladnije lokacije, u dogovoru sa Agencijom za odgoj i obrazovanje, poput Doma Hrvatske vojske u Karlovcu.

"Predavači su kompetentni za pojedine teme, kako po svom znanju, tako i po dužnostima koje su tokom Domovinskog rata i nakon njega obavljali te aktivnosti u kojima su tokom Domovinskog rata direktno učestvovali i imali značajan doprinos u njihovoj realizaciji", stoji između ostalog u projektu Nacionalnog programa edukacije, koji je Jutarnjem listu ustupila Agencija za odgoj i obrazovanje.

Doduše, kako originalni program s prefiksom nacionalni nije vidljiv na službenim stranicama Ministarstva nauke, Agencije ni Ministarstva branitelja, poslat je opis projekta pripremeljen za potrebe javnog konkursa "Promovisanje vrednosti Domovinskog rata" koji je lani raspisalo Ministarstvo branitelja. Prema rezultatima konkursa, objavljenim na sajtu Ministarstva branitelja, projekat Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu dobio je sto hiljada, što je jedan od najviših iznosa (od 179 projekata, samo njih 12 dobilo je sto hiljada i više).

Prema potvrdi Pavla Miljavca, predsednika Generalskog zbora, projekat je uspešno prošao na konkursu.

Nastavnici su generali, odnosno ljudi na čelu određenih operacija koji mogu vjerodostojno govoriti o onome što se događalo. Reč je o edukacijskom programu sa sistematizovanim predavanjima, a mi to radimo volonterski – objašnjava Miljavac.

Na pitanje šta je generale podstaklo na organizaciju predavanja za nastavnike, odgovara da im je bitno da nastavnici dođu do istine s obzirom na to da je u školskim udžbenicima istoriji premalo sadržaja o Domovinskom ratu. Cilj programa je obuhvatiti nastavnike na prostoru cele države, a u direktan susret s učenicima zasad ne nameravaju da se upuštaju. Agencija za odgoj i obrazovanje, potvrđuje njena direktorka Jadranka Žarković-Pečenković, sarađuje na projektu Generalskog zbora.

Svrha i ciljevi projekta vrlo su pozitivni. Budući da pojedini učitelji i nastavnici istorije tokom svog školovanja i studija nisu imali priliku u celosti da se upoznaju sa složenom tematikom i značajem domovinskog rata, posebno operacijama i akcijama, program shvatam kao mogućnost proširenja znanja i kompetencija nastavnika – kaže direktorka Agencije, koja je deo opsežnog programa uvrstila u stručne skupove koje organizuje AZOO. To znači da će nastavnici učesnici stručnog skupa dobiti potvrde o stručnom usavršavanju.

Projekat Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu pre desetak dana bio je tema sastanaka ministra nauke Pave Barišića s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora. Na sastanku s generalima ministar Barišić je izrazio spremnost Ministarstva za podršku projekta te pohvalio doprinos koji Generalski zbor daje sektoru nauke i obrazovanja.

Inače, među mnogobrojnim ciljevima projekta su i "razumevanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i značaj domoljublja za doprinos razvoju, prosperitetu i opstanku domovine".

Ukratko, članovi Hrvatskog generalskog zbora biće na usluzi zainteresovanim nastavnicima istorije u ulozi predavača, a tako će se, stoji u opisu projekta, "obezbediti pretpostavke za kvalitetnije i potpunije prenošenje znanja široj zainteresovanoj populaciji – naročito učenicima osnovnih i srednjih škola".

Izvor: jutarnji.hr
Foto: Printscreenjutarnji.hr/hanzamedia,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter