Izvor: Kurir/BSC Happy
10.11.2023 u 07:34
0

OD ČEGA JE, NIKAKO GA SRUŠITI: OBJAVLJEN PROŠIREN SNIMAK RUŠENJA STAROG MOSTA U MOSTARU – HRVATI KRVNIČKI u nasrtaju na GRAĐEVINU! VIDEO

Povodom 30. godina otkako su Hrvatska vojska (HV) i Hrvatsko vijeće obrane (HVO) granatirali i srušili Stari most, „Mostar Memorial & Museum“ objavio je prošireni snimak rušenja Starog mosta koji je ranije prikazivan u kraćoj verziji.

Sarajevski Kliks prenosi da snimci prikazuju gađanje Starog mosta od 8 i 9. 11. 1993. godine sa brda Hum.

– Rušenje je snimano sa položaja HVO i HV na brdu Hum iznad Mostara. Snimak je bio u posedu Slobodana Praljka i njemu bliskih ljudi. Videosnimak traje 28 minuta i zabeleženo je 59 ispaljenih projektila sa položaja HVO i HV – navodi se na početku snimka.

Ističe se da su se pregovori sa veteranima HV, koji su za novac ustupili video materijala, vodili u tajnosti i trajali skoro četiri godine.

– Snimak jasno pokazuje da je Stari most sistematski i namerno gađana dva dana uz navođenje i monitoring pripadnika HV, što je i sadržano u presudi Haškog tribunala – navodi se u klipu.

Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju „kako se odvija i u koju fazu je dospelo rušenje Starog mosta…“

Navodi se da se na snimku čuje likovanje vojnika HV i diskusije o tome koliko dugo još most može da ostane na mestu dok ga zasipa artiljerija Hrvatske vojske i HVO.

– Nema frke. Uspeh od HVO…HV želi HVO. Ajde – poručuje jedan od vojnika HV.

Jedan od vojnika dok artiljerija pogađa most ironično govori da „još zastava vijori“.

– Zlatni ljiljani još nisu pali – kaže on.

Drugi vojnik psuje govoreći „j**o majku od čega je“.

– Videćemo koliko će dugo – odgovara mu saborac.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter