Izvor: b92
27.10.2023 u 11:45
0

OSUĐENI BRANIMIR GLAVAŠ NAPRAVIO SKANDAL U SUDNICI: „Ne moram sve to da slušam“(VIDEO)

Branimir Glavaš, zajedno sa ostalima optuženima, proglašen krivim za za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. u slučajevima poznatima kao Selotejp i Garaža.

Osim njega, osuđeni su i Zdravko Dražić i Gordana Getoš.
Glavaš je osuđen nepravosnažno na sedam godina zatvora i moraće odmah ponovo u zatvor.
Tokom čitanja presude, Glavaš je prekinuo sudiju, rekavši: „Predsedniče moram li ja ovo da slušam?“

Na to mu je sudija rekao da ne mora, da bi nakon toga Glavaš ustao i rekao „sram Vas bilo, nabijem na k***c Vas i Vaš sud“ i izišao iz sudnice.

Glavaš je optužen za ratni zločin počinjen nad osječkim Srbima 1991, u slučajevima u javnosti poznatim kao Selotejp i Garaža.

Tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubijanje i nečovečno postupanje prema civilima – šest muškaraca i jednoj ženi koji su odvođeni i ubijeni na reci Dravi.

Osim Glavaša još su optuženi Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, dok su Ivica Krnjak i Tihomir Valentić, koji su bili na prvobitnoj optužnici, u međuvremenu preminuli.

Prva nepravosnažna osuđujuća presuda Glavašu i ostalima izrečena je 2009. Tada je bio osuđen na 10 godina zatvora, ali obrazloženje nije čuo jer je pre objave otišao u BiH, čije državljanstvo takođe ima.

Vrhovni sud je kaznu umanjio za dve godine, a Glavaš je tih osam godina izdržavao u BiH. I veći deo te kazne je i odslužio pre nego što je Ustavni sud 2015. presudu ukinuo zbog povrede njegovih prava.

U toj odluci Ustavni sud nije ulazio u meritum optužbi, jer to nikada ne čini, ali je uvažio je Glavaševe navode koji su problematizovali status krunskog svedoka Krunoslava Fehira.

Ponovljeno suđenje je počelo 2017, a nakon što je sutkinja koja je imala spis, prešla na viši sud a da nije okončala suđenje Glavašu i ostalima, suđenje je moralo početi ispočetka 2021. pred novim sudskim većem.

Glavaš i ostali su negirali krivicu, a tokom suđenja u više navrata Glavaš je tražio izuzeće predsednika veća, celog suda, podnosio je krivične prijave protiv Fehira.

Tokom prvog suđenja Glavaš je tvrdio i da je žrtva političkog progona, ali je sud njegove tvrdnje odbacio, a u zadnje vreme spominje se u kontekstu navodnih pretnji Vladimiru Šeksu, s kojim je nekada bio u izuzetno dobrim odnosima.

Paradoks je i da je Glavaš svojevremeno kao optuženik za ratne zločine sedio u Saboru, u koji je ušao na listi HDSSB-a, kog je osnovao nakon što ga je Ivo Sanader 2005. izbacio iz HDZa

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter