Izvor: RTCG
04.03.2024 u 11:39
0

PONOVO SMENA U VRHU CG POLICIJE: Vlada Crne Gore smenila direktora Uprave policije

Vlada Crne Gore je na telefonskoj sednici u nedelju uveče razrešila Zorana Brđanina, direktora Uprave policije, prenosi RTCG.

Informaciju o smeni Vlada je potvrdila u zvaničnom saopštenju.

“Vlada je večeras, na telefonskoj sednici, razrešila direktora Uprave policije, Zorana Brđanina. Imajući u vidu da Uprava policije, kao organizaciona jednica MUP-a, koja vrši poslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ne može ostati bez sistema rukovođenja, mandat direktora policije će prestati zaključno na dan, 12. mart 2024. godine. Vlada je zadužila ministra unutrašnjih poslova da raspiše javni poziv za v.d. direktora policije od 4. marta do 10. marta”, piše u saopštenju.

Premijer Milojko Spajić najavio je ranije na mreži X da će Vlada na telefonskoj sjednici razrešiti Zorana Brđanina.

HDZ PONIŽAVA GRAĐANE SA LAŽNIH PROFILA: Hrvatska NVO upozorava na botove vladajuće stranke

 

„Imajući u vidu da Uprava policije, kao organizaciona jednica MUP-a, koja vrši poslove u skladu sa zakonom o unutrašnjim poslovima, ne može ostati bez sistema rukovođenja, konstatujemo da će mandat direktora policije prestati zaključno na dan 12. marta 2024. godine. Imajući u vidu navedeno, zadužiću ministra unutrašnjih poslova da raspiše javni poziv za v.d. direktora policije od 4. marta do 10. marta 2024. godine, a što je u skladu sa dogovorom sa posljednje sednice Vlade, kako bi proces izbora bio što inkluzivniji i transparentniji i da bi odagnali bilo kakve sumnje u politizaciju te funkcije“, rekao je Spajić,

Spajić je nakon sednice vlade u petak rekao da Zoran Brđanin nema poverenje nijednog člana Vlade. Kazao je da nema ni njegovo poverenje, a da je Dritan Abazović za vreme 42. vlade uporno predlagao baš Brđanina.

„Prvi zaključak sa sednice vlade je da se konstatuje da Vlada podržava predlog ministra Danila Šaranovića za razrešenje Brđanina, na osnovu odluke Skupštine. Jednoglasno. Dve druge tačke odlažu se za ponedeljak, a ministar Šaranović treba da pripremi proceduru. Serija netačnih medijskih izveštaja je bila, lažne su vesti u pitanju da sam ja navodno skinuo predlog sa dnevnog reda“, rekao je Spajić.

On je potvrdio da je kadrovska komisija preporučivala da Šaranović kao ministar privremeno koordinira policijom. No, kaže, mada to jeste nekad bila praksa, u ovom slučaju potrebna je detaljna analiza jer ne sme biti želje da se politizuju profesionalne funkcije kao što je direktor policije. On je rekao da je zakon o unutrašnjim poslovima jasan – policijski čelnik ne sme politički delovati.

„Bitno je da se sprovede koordinacija sa Evropskom komisijom. Ne da se dogovaraju o personalnim rešenjima, nego o principima“, kazao je Spajić.

On je rekao da nikome neće dozvoliti da ugrozi dobijanje IBAR – dokumenta koji je put ka dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Kazao je da u Briselu i kod naših partnera ne sme postojati sumnja da neko želi da politizuje policiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter