Izvor: BSC Happy/Tanjug/Srna
29.06.2023 u 10:50
2

NOVA PRETNJA REPUBLICI SRPSKOJ: Šta je „Plan B“ ministra odbrane BiH?

Helez: "Nećemo ostati nemi na secesionistička divljanja manjeg bg entiteta"

Republika Srpska se našla pred pritiskom i pretnjama, zbog odluke Narodne skupštine o neobjavljivanju odluka i zaključaka Ustavnog suda BiH, a jedna je stigla i od ministra odbrane u Savetu ministara, Zukana Heleza, koji kaže da postoji plan „B“, ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmit ne reši novonastalu situaciju.

„Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodeljena ovlašćenja i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio“, napisao je Helez na Fejsbuku i dodao: „Legalista sam, verujem da se nastala situacija može rešiti unutar institucija BiH. Ponavljam, želim da verujem da se nastala situacija može i hoće rešiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan ‘B’. Samo svih 51.209 kilometara kvadratnih i nikako drugačije“.

Prema njegovim rečima, Narodna skupština Republike Srpske je donetom dolukom „izvršila najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.“ On piše da „nećemo ostati nemi na secesionistička divljanja manjeg bh entiteta predvođenog njegovim predsednikom (Miloradom Dodikom)“. „Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija: Plan ‘A’ je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem učestvovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH“, napisao je Helez i pozvao Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH radi svoj posao.

Goganović: Vreme je da se oglasi međunarodna zajednica

Reagujući na pretnje Heleza, zamjenik ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović, smatra da je krajnje vreme da se o tome oglasi međunarodna zajednica.

„Helezova izjava ima posebnu težinu kojom se naslućuje svojevrsni „oružani sukob“ na celoj teritoriji BiH, budući da on naglašava da se nalazi na poziciji ministra odbrane u BiH“, upozorio je Goganović i podsetio da je nadležnost Ministarstva odbrane strogo definisana Zakonom o odbrani i da je jasno da su upotreba i angažman oružanih snaga van kasarni, odnosno vojno-kontrolisanog područja, u isključivoj nadležnosti Predsedništva BiH, koje odlučuje konsenzusom.

DODIK ZAGRMEO NA VAŽAN DAN: Sarajevski Srbi najveće žrtve građanskog rata u BIH

„Bilo koji pripadnik Oružanih snaga BiH koji je po svom političkom ubjeđenju blizak Helezovim stavovima ili pripada grupi koja razrađuje „Plan B“, te eventualno uradi nešto u oružanom smislu, a rukovođen ovakvim njegovim izjavama, bez odobrenja Predsedništva, rizikuje da na taj način počini teško krivično djelo“ naglasio je Goganović i ocenio da Helez ovom izjavom vrši pritisak na Tužilaštvo BiH.

Konstatujući da je međunarodna zajednica uložila previše napora u reforme sistema odbrane u BiH, Goganović je rekao da je krajnje vreme da se neko od njih oglasi povodom ovakvih nekorektnih Helezovih izjava koje urušavaju celi sistem odbrane i negativno utiču na međunacionalne odnose u sistemu odbrane kao složenom sistemu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “NOVA PRETNJA REPUBLICI SRPSKOJ: Šta je „Plan B“ ministra odbrane BiH?”

  1. To im je od pocetka bio plan da nam otmu zemlju kao sto to rade na kosovu. Ali mi nedamo svoje.,a tudje nam netreba. Borili su se nasi ocevi,boricemo se i mi ako treba za svoju zemlju. Nisu ovo 90te pa da je bas citav svijet protiv Srba. Zahvaljujuci Dodiku sad imamo i mi nekog da nam cuva ledja. U svakom sl od nas mogu dobiti samo jednu stvar da ne budem vulgaran

    2
    0
    Odgovori
  2. I da se zna sve zemlje koje su vjestacka tvorevina zapada nose plavo zute boje a izmedju ostalog i BIH. Tako se valjda prepoznaju medusobno:-). A svim vjestackim tvorevinama jednom mora doci kraj

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter