Izvor: Happy BSC Portal/Tanjug
06.11.2023 u 12:48
0

RASTE NOVO MORA: U Bakru premašilo srednji nivo za 121,7 cm, treći put od 1929. godine

Na mareografskoj stanici u Bakru u nedelju je zabeležen vodostaj koji za 121.7 cm premašuje srednji nivo mora, što je treća najviša vrednost registrovana na toj stanici od njenog osnivanja 1929. saopštio je danas Geofizički odsek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Slični, izuzetno visoki vodostaji mora što je za posledicu imalo plavljenje obalnog područja, zabeleženi su i pre devet dana, pre pet dana, kao i pre dva dana, pa je to već četvrti izuzetno visok vodostaj u nizu.

Ovako visoki nivo mora može se najpre dovesti u vezu sa podizanjem nivoa mora povezanim s delovanjem niskog vazdušnog pritiska i olujnog južnog vetra, sa plimnim oscilacijama i sa porastom nivoa mora povezanim sa klimatskim promenama.

VELIKA AKCIJA POLICIJE: U napuštenoj kući kod Sokoca pronađena veća količina oružja

Na važnost klimatskih promena ukazuje i činjenica da su tri rekordna vodostaja registrovana u Bakru tokom poslednjih jedanaest godina, pa su osim u nedelju dve najviše vrednosti zabeležene 2018. godine (127 cm) i 2012. godine (122 cm), prenela je Hina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter