Izvor: TANJUG
07.05.2022 u 14:13
0

RUSIJA IZGUBILA POVERENJE U ZAPADNI SVET: Kalabuhov o ciničnom pragmatizmu i nesposobnosti Zapada

Proteklih gotovo osam decenija i poslednje godine posebno slikovato su pokazale šta je to zapadni svet, kaže ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i ističe da je Rusija jasno uvidela njegov cinični pragmatizam, apsolutnu nesposobnost da pregovara i potpuno je izgubila poverenje u njega.

JOŠ 50 CIVILA EVAKUISANO IZ AZOVSTALJA: U toku pokušaji da se spasu preostali borci

U autorskom tekstu za banjalučki Glas Srpske Kalabuhov kaže da su zapadne elite konačno ostale bez ikakvih orijentira, i to prvenstveno moralnih.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Posebno, kaže, treba istaći činjenicu da se sadašnja situacija suštinski razlikuje od ratnih i posleratnih godina.

– Iako se naša vizija sveta, kao i sada, razlikovala od pogleda Vašingtona i evropskih prestonica, ipak smo ranije vodili dijalog sa iskusnim, odgovornim ljudima, sa profesionalcima u svojoj oblasti. Danas zapravo i nemamo s kim da razgovaramo – naveo je ruski diplomata.

Kalabuhov za Evropsku uniju kaže da „udruženje“ koje je, kako navodi, takođe „degradirano“ institucionalno i moralno. Poznato je, piše ambasador, da se danas, van tzv. „kolektivnog Zapada“, praktično niko nije pridružio sankcijama Moskvi, ali i unutar same EU raste nezadovoljstvo zbog antiruske histerije koja se nameće preko okeana i ima dalekosežne posledice po zemlje EU.

Govoreći o „briselskoj omiljenoj politici dvostrukih standarda“, koju su, kako kaže, posebno iskusile na sebi zemlje Zapadnog Balkana, Kalabuhov piše da proglašavanje „ovog regiona zonom njegovih nespornih interesa i istovremeno ultimativno postavljanje zahteva pred državama koji praktično ne mogu biti ispunjeni“ i pita: „Zar to nije potvrda neoimperijalnog kursa kojim ide Brisel“.

– U takvim okolnostima, čini nam se, potrebno je još jednom pažljivo razmisliti da li će željeno članstvo u Evropskoj uniji doneti afirmaciju famoznih “evropskih standarda“ na Balkanu – naveo je ruski diplomata u autorskom tekstu povodom 9. maja, koji Rusija obeležava kao Dan pobede u Otadžbinskom ratu.

On kaže da se može reći da je „sama BiH minijaturna Evropska unija“, a sporazumi koje su narodi BiH postigli putem dijaloga na osnovi uzajamnog poštovanja i kompromisa mogli bi dovesti do postizanja trajnog mira i jačanja unutrašnje stabilnosti – bez formalnog članstva u evropskim strukturama.

– Ali, ponavljamo, mi ćemo poštovati suvereni izbor naroda BiH – poručio je, između ostalog, Kalabuhov.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter