Izvor:
06.12.2016 u 23:57
0

Sramno ćutanje na ustašluk: Hrvatska država ne reaguje na skrnavljenje jasenovačkih žrtava!

Nereagovanje hrvatske države na isticanje ustaškog natpisa u Jasenovcu, mestu ustaške fabrike smrti, teško kompromituje celu Hrvatsku, piše “Jutarnji list“.

Komentator tog lista Jelena Lovrić konstatuje da ćutanjem o Jasenovcu hrvatski državni vrh sramoti sebe i celu hrvatsku državu, te da je, kako navodi, ustaški pozdrav ispisan na spomen ploči u Jasenovcu "perverzna provokacija".

– Ustašluk se vratio u Jasenovac, preko dobro poznatog ustaškog pozdrava ZDS, koji je ispisan na jednom lokalnom spomeniku. Reč je, svakako, o perverznoj provokaciji, tim malignijoj jer se cela oficijelna država pravi luda. Nereagovanje na isticanje ustaškog natpisa u mestu ustaške fabrike smrti teško kompromitira celu Hrvatsku – navodi autorka.

Prema njenim rečima, prva se osramotila HDZ-ova načelnica Jasenovca koja u ploči s ustaškim pozdravom, kako je rekla, ne vidi ništa sporno.

– Reč je o moralnom idiotizmu, koji relativizovanjem činjenica, tvrdnjama da je na spomeniku ispisan tek HOS-ov legalni pozdrav, jednu tešku svinjariju pokušava da predstavi kao normalnost. Ustaški pozdrav u Jasenovcu normalan je po prilici kao što bi bile normalne četničke insignije na Ovčari. Osobi koja ni takve elementarne stvari ne može da razume nije mesto u politici – smatra Lovrićeva.

U kontekstu drugog "nepodnošljivog" blama, Lovrićeva navodi premijera Andreja Plenkovića, koji već mesec dana ne reaguje na profašističko znamenje.

– O sramoti u Jasenovcu nije rekao ni reč, još manje da bi doneo odluku o uklanjanju ustaškog pozdrava. Plenkovićeva umerenost više nije dovoljna, premijer u ovakvim stvarima mora pokazati odlučnost. S vremenom njegova će ćutnja postati problem veći od pojavljivanja ustašlukom zatrovane ploče u Jasenovcu – navodi ona.

Treća se, smatra Lovrić, sramoti predsednica države, koja svojim ponašanjem takođe stvara utisak o benevolentnosti Hrvatske prema istorijskom revizionizmu.

– Slikajući se sa problematičnim zastavama, kao i crnokošuljaškim manekenima, zbunjuje javnost. Ako može kriva šahovnica, onda, valjda, može i ustaški pozdrav u Jasenovcu – navela je Lovrićeva.

Njen zaključak je da nepodnošljivim i moralno skandaloznim ćutanjem o Jasenovcu čelnici države sramote sebe, ali i celu Hrvatsku.

Pre tačno mesec dana, 5. novembra, u centru Jasenovca na zgradi dečjeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića postavljena je spomen-ploča u znak sećanja na 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 1. jedinice "Ante Paradžik" Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS-a).

Spomen-ploču postavili su veterani HOS-a Jasenovca i Udruženja dobrovoljaca HOS-a grada Zagreba.

Pokraj imena poginulih HOS-ovaca na dnu ploče službeni je okrugli znak HOS-a s pozdravom iz NDH "Za dom spremni".

Jutarnji
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter