Izvor: HAPPYBSC
08.03.2024 u 18:42
0

SUD U BIH IZREKAO KAZNE ZA SRBE: Ukupno 16 godina zatvora za ratne zločine u Višegradu

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je Vukadina Spasojevića na 11, a Milomira Đuričića na pet godina zatvora za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva na području Višegrada, na istoku BiH.

Oni su osuđeni za zločine počinjene tokom 1992. i 1993. godine u logoru Uzamnica kod Višegrada, u bivšoj kasarni Jugoslovenske narodne armije (JNA), gde je Đuričić bio upravnik, a Spasojević razvodnik straže,.

Kako je naveo sudija Staniša Gluhajić, Spasojević je, između ostalog, osuđen za teranje zatvorenika muslimana i drugih nesrba da siluju zatvorenice u logoru, što Đuričić nije sprečio.

Đurićić je, takođe, osuđen jer nije ništa učinio da se poboljšaju uslovi života u logoru i zbog toga što je Milanu Lukiću i pripadnicima njegove paravojne formacije dozvolio da dolaze u logor i psihički i fizički zlostavljaju zatvorenike.

U presudi se navodi da je otežavajuća okolnost za Spasojevića što se radilo o „kontinuiranom zlostavljanju koje je on činio radi ličnog zadovoljstva“ i da on lično nije bio silovatelj, ali da je prisiljavao zatvorenike da se međusobno seksualno zlostavljaju.

Spasojević nije prisustvovao izricanju presude zbog zdravstvenog stanja, a sud je do pravosnažnosti presude odredio pritvor obojici.

Radi se o prvostepenoj presudi, na koju se i Tužilaštvo i odbrana mogu žaliti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter