Izvor: Sputnik Srbija
09.08.2022 u 09:34
0

PUTIN POTPISAO UKAZ: Banke mogu da obustave poslovanje u valuti zemalja koje su zamrzle njihovu imovinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o privremenom postupku za ispunjavanje deviznih obaveza po ugovorima o bankarskom depozitu i obaveza po obveznicama koje emituju strane organizacije. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.

Ruske banke, kojima je nakon uvođenja sankcija zamrznuta imovina u stranoj valuti u inostranstvu, moći će da obustave izvršavanje obaveza u ovoj valuti do ukidanja restriktivnih mera. Napominje se da se takođe mogu zamrznuti prenos i izdavanje sredstava.

SAD spremne da „brzo zaključe dogovor“ o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na osnovu predloga Evropske unije

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Osim toga, Banka Rusije je dobila pravo da određuje maksimalnu proviziju za devizne transfere bankama koje su potpale pod sankcije, navodi se u ukazu.

Centralna banka će takođe moći da određuje premije rizika u zavisnosti od emitenta valute.

„Planirano je da se doplate na kredite i zajmove pravnim licima u stranoj valuti… diferenciraju u zavisnosti od eminenta valute (prijateljske ili neprijateljske zemlje)“, navodi se u saopštenju regulatora.

Istovremeno se objašnjava se da će se i visina doplata takođe razlikovati u zavisnosti od toga da li zajmoprimac ima devizne prihode za ispunjavanje obaveza.

Shodno ukazu, sankcionisane kompanije mogu da otvaraju posebne račune za ispunjavanje obaveza prema nerezidentima po evroobveznicama.

Krajem jula „Forbs“ je, pozivajući se na izvore, saopštio da Banka Rusije sa učesnicima na tržištu razgovara o mehanizmu formiranja kursa dolara i evra u slučaju prekida trgovanja ovim valutama na Moskovskoj berzi. To se može dogoditi ako pod sankcije potpadne Nacionalni klirinški centar.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter