Izvor: Kurir
07.10.2023 u 20:23
0

AKO NE NOSITE NAOČARE A TREBALO BI UVEĆAVA SE RIZIK OD DEMENCIJE: Pratite savete oftalmologa da sprečite dodatne probleme

Ukoliko su vam potrebne naočare za korekciju vida a ne nosite ih, ne stimulišete mozak i neuronske veze svim senzorima iz okoline i na taj način sebe izlažete većem riziku od pojave demencije, tvrde stručnjaci.

– U suštini, ako ne koristite vid u dovoljnoj meri, možete ga i izgubiti – rekao je Kevin Jameson, predsednik, izvršni direktor i predsednik odbora Američkog društva za demenciju, za The Mirror US.

Dok su neka od dementnih stanja genetska, većina se može ublažiti uočavanjem faktora rizika u načinu života, koji mogu uključivati loš vid i gubitak drugih senzornih inputa.

– Gubitak sluha, gubitak vida, gubitak čula – poput sposobnosti dodira ili mirisa – sve to je povezano sa smanjenjem simulacije mozga jer ne „vežbate“ dovoljno neuronske veze – objasnio je Džejmson.

Jačanje neuronskih puteva

Postoji mnogo različitih tipova demencije, uključujući vaskularnu, Levijevo telo, frontotemporalnu, hroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE), hidrocefalus normalnog pritiska (voda na mozgu) i najpoznatiju, Alchajmerovu bolest.

Stimulisanje mozga u dovoljnoj meri može pomoći u jačanju neuronskih puteva, osiguravajući da se veze između njih sporije pogoršavaju kako starite i na taj način se umanji rizik od ovih oboljenja.

Demencija može da se uspori

Iako je demencija prirodni deo starenja i života, ipak se mogu preduzeti neke mere da se sve to uspori i odloži.

– Možda nećete sprečiti u potpunosti da se demencija pojavi u budućnosti, ali možete učiniti mnogo da ublažite rizike – objasnio je on ohrabrujući javnost da nose naočare ako su im propisane kao i svoje slušne aparate.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter