Izvor: Glossy.rs
20.09.2023 u 21:11
0

POSTOJE PRAVILA: Da li majka u toku porodiljskog odsustva sme da radi?

Ako porodilja želi da radi, ima pravo na to, ali pod određenim uslovima.

Porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta je period koji se uglavnom vezuje za oporavak porodilje od trudnoće i samog porođaja, te za podizanje bebe. Zbog toga zakon zaposlene majke oslobađa obaveze da neko vreme rade nakon porođaja.

Međutim, ako se porodilja koja je u radnom odnosu i za vreme odsustva prima naknadu zarade iz budžeta, poželi da ipak bude radno angažovana, ona na to ima pravo, ali postoje određeni uslovi.

Prema Zakonu o radu porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja, a onda se nadovezuje odsustvo sa rada radi nege deteta i zaposlena žena, po isteku porodiljskog, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Najčešća bojazan porodilja koje žele da rade i tokom porodiljskog odsustva jeste da li bi taj angažman, koji treba da obezbedi dodatne prihode, ugrozio ostvarivanje prava na naknadu zarade tokom porodiljskog odsustva.

Evo u kojim slučajevima može da dođe do problema, a u kojima je sve po zakonu.

Porodilja koja je na porodiljskom odsustvu, a u radnom je odnosu i prima naknadu pune zarade iz budžeta, ne može u tom periodu biti angažovana po osnovu ugovora o radu kod drugog poslodavca.

Porodilja koja nema stalan posao može da radi npr. po ugovoru o delu, autorskom ili bilo kom drugom ugovoru van radnog odnosa za koji se prima naknada. To radno angažovanje ne utiče na primanje naknade do kraja porodiljskog

Porodiljsko odsustvo nije odsustvo sa rada zbog bolesti, kao npr. kod trudničkog bolovanja tokom trudnoće. U tom period trudnica ima rizik ili bolest povezanu sa trudnoćom i zbog te privremene nesposobnosti za rad prima naknadu zarade.

Ona u tom periodu ne može da se bavi ni bilo kojom drugom privrednom aktivnošću kojom ostvaruje dodatni prihod, jer njeno pravo na naknadu zarade upravo proističe iz činjenice privremene nesposobnosti za rad.

Kod porodiljskog odsustva radi se o oslobođenju od radnih obaveza ne zbog bolesti, nego zbog oporavka od porođaja i pre svega zbog obaveza oko podizanja bebe.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter