Izvor: Objektiv.rs
20.09.2023 u 21:56
0

Ovo piće redovno naručujemo u kafićima, a NEVEROVATNO GOJI: Jedna čaša se “pretvori” u kilogram viška

Čenard kaže da nikako ne treba zaboraviti da je dovoljno samo dodatnih 250 kalorija dnevno da dobijete kilo viška mesečno.

Sledeći put kada svratite po kafu za poneti, razmislite šta tačno uzimate. Dijetetičari pojedine vrste kafe svrstavaju u najgora pića, posebno kad je u pitanju gojaznost. Ispostavlja se da slatke kafe sa posebnim ukusima goje baš dosta.

– Aromatizovana kafa može lako da izazove brzo povećanje telesne težine – kaže Nikol Čenard.

Ističe i da jedna doza ukusa poput vanile, karamele ili peperminta obično sadrži oko 20 kalorija (dodatog šećera), ali neki sirupi imaju i znatno više. Kafa moka od 300 ml može imati skoro 300 kalorija, a kafa od vanile blizu 200.

Kako kažu stručnjaci, u mnoga pića koja se služe u popularnim kafićima stavljaju se dve do osam doza ukusa, pa ona imaju i 160 kalorija dodatog šećera. A takav početak dana svakako nije dobar jer toliko šećera u krvi pre podne lako poremeti celodnevni nivo i eventualno ostavi dugoročne posledice.

POTVRĐENO: Ova pesma umanjuje stres (VIDEO)

Čenard kaže da nikako ne treba zaboraviti da je dovoljno samo dodatnih 250 kalorija dnevno da dobijete kilo viška mesečno. Pored toga, stručnjaci napominju da su šećeri takozvane prazne kalorije, što znači da ne nude ništa drugo, nikakve značajne hranljive materije, osim kalorija.

Kofein u kafi, s druge strane, ima različite efekte kada je u pitanju gubitak težine. Kofein zapravo može da ubrza metabolizam i pomogne u mršavljenju, ali može i da poremetiti normalan šablon spavanja. A to može da utiče na metabolizam i na kraju dovede do viška kilaže.

Zato je ključ umeren unos svega, pa i aromazovane kafe. Preporučena količina kofeina je do 400 mg dnevno, što je oko 3-4 šoljice. Oni koji su u riziku od hipertenzije ili kardiovaskularnih bolesti treba da se prvo konsultuju sa lekarom da bi odredili svoju pravu granicu, napominju stručnjaci.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter