Izvor:
19.02.2017 u 16:44
0

ENGLESKA DOKTORKA DALA ŽIVOT ZA SRBE: Ona je umrla lečeći naše ljude! (foto)

Doktorka Ros je verovatno znala gde dolazi, ali ništa nije moglo da je pripremi za pakao koji je tih meseci vladao u Srbiji.

Svakog 14. februara po medijima se skromno provuče vest da su državni zvaničnici i čelnici grada položili vence na grob doktorke Elizabete Ros na Varoškom groblju u Kragujevcu. Poneko tada i pomene da je reč o ženi koja je u Prvom svetskom ratu mnogo učinila za našu zemlju i srpski narod, ali "znanje" se obično tu završava. Da li je to zaista jedini i pravi način na koji pamtimo prijatelje Srbije iz najtežih trenutaka?

Tokom 1914. i 1915. godine u Srbiji se pojavio jedan novi neprijatelj, smrtonosniji i nemilosrdniji od austrougarskih vojnika. Od epidemije pegavog tifusa u Srbiji je za samo nekoliko meseci umrlo 35.000 vojnika i između 100.000 i 200.000 civila.

Kad je epidemija uzela maha, Srbija je bila prinuđena da zatraži pomoć saveznika. U zemlju je stiglo 200 lekara i 500 medicinskih sestara iz Engleske, Francuske i Rusije. Među njima je bila i Elizabet Ros, mlada doktorka škotskog porekla iz Londona koja se dobrovoljno javila i došla u Kragujevac gde je negovala oko 1.000 bolesnika.

Žena koja je pomerala granice Elizabet Ros poticala je iz bogate porodice. Otac joj je bio direktor Škotske banke u Londonu. Studirala je na Koledžu Kraljice Margrete i diplomirala je medicinu 1901. godine, kao jedna od prvih žena u Ujedinjenom kraljevstvu.

Savremenici je opisuju kao ženu avanturističkog duha, slobodoumnu i hrabru koja nije dozvoljavala da je bilo šta i bilo ko spreče u ostvarivanju svojih nauma. Putovala je i izučavala medicinu drevne Persije (današnjeg Irana), a 1910. godine prihvatila je posao brodskog lekara i tako putovala za Indiju i Japan. Bila je prva žena brodski hirurg u Britaniji.

Stil
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter