Izvor:
14.07.2017 u 17:42
0

NIKADA NE BISTE POSUMNJALI: Jedna stvar u vašem domu ometa vas da smršate!

Supstanca koja se nalazi u svakoj kući, može da se odrazi na vaš kvalitet života, ukoliko je ne uklanjate redovno.

Male količine kućne prašine sadrže jedinjenja zagađujućih materija u životnoj sredini koja imaju ulogu u rastu masti, preko masnih ćelija.

Istraživači Američkog hemijskog društva su otkrili da je u pitanju jedinjenje pod nazivom endokrini disruptori (EDC- jedinjenje veoma opasno kako za masne ćelije, tako i za nervni i imuno sistem), koje je pronađeno u kućnoj prašini, može da podstakne masne ćelije da akumuliraju više masti.

U istraživanju, masne ćelije su imale dodatni tip masti nazvan trigliceridi, a uzročnik je kućna prašina koja je dodata u laboratoriji.

Ovo jedinjenje, bilo sintetičko ili prirodno može da unmnožava hormone tela. Dokazi iz studija na životinjama ističu da izlaganje ovom jedinjenju u ranijoj životnoj dobi, može prouzrokovati povećanje telesne težine tokom života, u kasnijoj dobi.

EDC jedinjenje se najčešće nalaze u proizvodima za široku potrošnju i na kraju završava u prašini u zatvorenom prostoru. Kućna prašina se zatim udiše ili apsorbuje kroz kožu.

Utvrđeno je da samo tri mikrograma kućne prašine (što je manje od mase prašine ) imaju uticaj na masne ćelije, a deca su im izložena svakodnevno.

Prema proceni Američkog zavoda za zaštitu životne sredine, deca konzumiraju oko 50 miligrama akumulirane kućne prašine.

Istraživači su prikupili uzorke unutrašnje prašine iz 11 kuća u Severnoj Karolini. Ekstrakti iz sedam od 11 uzoraka prašine podstakli su masne ćelije da se razviju u zrele masne ćelije i akumuliraju trigliceride. Samo jedan od uzoraka prašine nije imao efekta.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter