Izvor: Najzena.rs
04.09.2023 u 09:49
0

EVO KOJE POVRĆE NAJVIŠE GOJI: Srbi ga svakodnevno koriste, a ono je glavni krivac za salo na stomaku

Iako povrće predstavlja ključni deo zdrave ishrane, nema svaka vrsta isti efekat na naše telo

Indijski doktor Barat Džindal, stručnjak za ishranu, otkrio je da jedno, naizgled zdravo povrće, može da uspori  metabolizam, ali i doda „salce“ na struku. Po njegovim rečima, krompir je namirnica koju treba oprezno i vrlo ograničeno konzumirati.

ZDRAVO I UKUSNO! DESET razloga zašto je šargarepa dobra za zdravlje

Zašto krompir?

Krompir, osnovna namirnica u mnogim kulturama i definitivno jedna od najomiljenijih u Srbiji, bogat je ugljenim hidratima zbog čega je njegov uticaj na kontrolu težine i rad metabolizma i te kako značajan. Sadrži složene ugljene hidrate koji izazivaju nagli skok šećera u krvi, potencijalno dovodeći do povećanog lučenja insulina. Visoki nivoi insulina utiču na skladištenje viška energije kao masti, a preterana konzumacija hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata (kao što je krompir)  potencijalno dovodi do povećanja telesne težine.

„Krompir, kada se prerađuje u čips ili pomfrit, podleže obradi na visokoj temperaturi. Ovo formira akrilamid, jedinjenje povezano sa metaboličkim poremećajem i skladištenjem masti. Zapravo, brzo varenje skroba u ovim oblicima može da dovede do skokova šećera u krvi, doprinoseći da se masti, odnosno salo nagomilavaju u predelu struka“, kaže Džindal. Važno je napomenuti da glikemijski indeks (GI) krompira može da varira u zavisnosti od načina pripreme i vrste. Kuvani ili pečeni krompir sa ljuskom ima niži GI u poređenju sa prerađenim oblicima, poput pomfrita ili čipsa.

Iako povrće predstavlja ključni deo zdrave ishrane, nema svaka vrsta isti efekat na naše telo. Nutricionisti upozoravaju da krompir, posebno u ako govorimo o čipsu ili pomfritu, može da dovede do naglih skokova nivoa šećera u krvi, što dovodi do povećanog oslobađanja insulina i potencijalnog nagomilavanja masti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter