Izvor: Kurir.rs
05.01.2024 u 14:07
1

EVO KOLIKO KOŠTA KILOGRAM PEČENJA PRED BOŽIĆ: Pa ovo je stvarno – previše!

Zna se da svinjetina i pečenje uopšte obično poskupi pred velike srpske slave i Božić, pa se tako desilo i ovog puta. Na Tucindan, dva dana pred Božić, kada je običaj da se sprema meso koje će se izneti 7. januara na trpezu, kilogram pečene prasetine košta 3.600 dinara na pojedinim mestima.

KOLIKO DUGO PEČENJE MOŽE DA STOJI U FRIŽIDERU? Evo kada je vreme da bacite meso

Ukoliko nabavku i ugovaranje niste izvršili na vreme, šanse da to učinite dana su minimalne.

Što se tiče cene “žive vage” prasadi u Srbiji, ona je u kontatntnom porastu poslednjih mesec dana – od 450 do 500 dinara, potom 600, što je bila najčešća cena pre dve sedmice, a otkako je počela 2024. godina dostigla je najavljenih 700 dinara po kilogramu.

Po oglasima na internetu prasad za pečenicu danas se prodaju i za 800 dinara kilogram, ali je reč o vrlo ograničenim količinama, dok pojedini trgovci, što su ipak pojedinačni slučajevi i odnose se na prasad do 20 kilograma telesne mase, cene ih i za neverovatnih 1.000 dinara po kilogramu.

Što se tiče pečenjara, cene su ove sedmice pre Božića takođe skočile.

Na području glavnog grada, kao što je i očekivano, pečenje na kilogram je najskuplje u Srbiji – praseće se, zavisno od pečenjare, kreće u rasponu od 2.400 do čak 3.300, dok je cena jagnjećeg pečenja od 2.800 do celih 3.800 dinara za kilogram. U unutrašnjosti Srbije, pak, još uvek je moguće naći kilogram prasetine za 2.000, mada je najčešća cena, pre svega na području gradova, 2.500 dinara, dok se kilogram jagnjećeg pečenja kreće u rasponu od 2.500 do 3.000 dinara.

Sve popularnije su takozvane praseće „bajadere“, odnosno, otkošćeno i na sitne kocke sečeno meso. Cena “bajadere” je u proseku za 500 dinara viša nego pre godinu dana i kreće se od 2.500 do 3.000 dinara, a zašto je kilogram ovog prasećeg specijaliteta negde čak i jeftiniji nego običnog pečenja, odgovor leži u tome što se “bajadere” mogu pripremiti ne samo od prasadi, nego i od svinja težih od 30 kilograma. Najskuplja varijanta pečenja uoči ovog Božića jeste otkošćeno rolovano, čija se cena kilograma u pečenjarama kreće od 3.600 za praseće, odnosno, od 4.500 za jagnjeće.

Tražnja je, kako ističu u pečenjarama, velika, tako da danas na Tucindan imaju pune ruke posla, a rezervacije su, zbog ograničenih količina, bile potrebne još pre dve sedmice u vreme Božića po gregorijanskom kalendaru.

– Jer, u odnosu na prošlu godinu procena je da je ponuda žive prasadi bar za četvrtinu manja, a pošto je tražnja standardno velika, cene su morale da budu više – kažu u pečenjarama, dodajući da uslužno pečenje prasadi, zavisno od težine, košta do 2.000 do 3.000 dinara.

Konačno, za one koji odluče da za Božić sami pripreme taj deo mesne trpeze, kilogram prasetine u mesarama košta između 620 i 850 dinara, dok se kilogram jagnjetine prodaje po najčešćoj ceni od 1.300 dinara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EVO KOLIKO KOŠTA KILOGRAM PEČENJA PRED BOŽIĆ: Pa ovo je stvarno – previše!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter