Izvor: City magazine
06.10.2023 u 08:01
0

Med kao zamena za šećer: Evo koje su prednosti konzumiranja meda

Zdravija alternativa za šećer ima brojne pogodnosti po zdravlje čoveka. Međutim, postoji izvesna razlika između prerađenog i sirovog meda.

Konzumiranje sirovog meda iz cvetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi, i pritom smanjiti nivo holesterola, zaključak je nedavno objavljene studije.

“Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80% šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbegavate šećer, više je reč o zameni. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti kardiometaboličke rizike”, rekao je Tausif Kan, viši istraživač na studiji i naučni saradnik u nutrcionističkim naukama na Medicinskom fakultetu Temerti Univerziteta u Torontu, u saopštenju za javnost.

POZNATI PROTIVNICI NA PUTU ZA PARIZ: Srpke košarkašice moraju do Brazila po olimpijsku vizu

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika kako bi utvrdli efekat meda na srčane i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju studije.

Konzumiranje meda bila je povezano sa nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila klinički veoma mala.

“Međutim, to pokazuje da nema štete od uzimanja meda, kao i da smanjenje može biti korisno na dugi rok”, objasnio je on.

Napominjući da postoji razlika u zdravstvenim prednostima između prerađenog i sirovog meda, Kan je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje i ceđenje i filtriranje, a zatim zagrevanje u kratkom vremenskom periodu kako bi se smanjila vlaga i kvasac.

To, kaže Kan, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo šteti medu, te mnoga bioaktivna jedinjenja gube dejstvo.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter