Izvor: Glossy
20.12.2023 u 09:03
0

STARINSKI RECEPT ZA CVET POGAČU: Deluje komplikovano, a uz OVA UPUTSTVA uspeva i početnicima

Nema ništa lepše, a ni ukusnije od prelepe cvet pogače koja je idealna za slave, novogodišnje praznike i sve druge svečane prilike.

Nekada su domaćice znale da posvete sate i sate spremajući ukusne specijalitete i rezultati su bili fantastični. Iako danas nemamo mnogo vremena, pa te pikanterije ne spremamo često, ponekad vredi odvojiti malo više truda i počastiti se.

Pogače su nešto što se neizostavno mora naći na svakoj svečanoj trpezi, a sunce pogača je mnogo više od parčeta hleba. Ona je spoj umeća, znanja, veštine i ljubavi prema dobrom zalogaju.

IDEALNE ZA DORUČAK: Slane rolnice, ukusno i brzo zadovoljstvo

U nastavku vam donosimo recept za sunce pogaču koja je savršena za slave, praznike, a možete je spremiti i bilo kog drugog dana, sigurni smo da se vaši ukućani neće ljutiti.

Potrebno je:

700 g brašna

40 g svežeg kvasca

2 kašičice šećera

1 ½ kašičica soli

200 ml toplog mleka

200 ml tople vode

50 g maslaca

70 g maslaca

1 jaje

susam

Priprema:

U toplo mleko stavite šećer, kvasac i malo brašna, pa pustiti da nadođe. Brašno prosejte za to vreme u posudu u kojoj ćete mesiti pogaču. Potom dodajte so, nadošao kvasac i uz dodatak vode zamesiti testo.

Kad ste već pri kraju mešenja testa dodajte kockicu maslaca koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Mesiti dok se sve lepo ne sjedini, a nakon toga ga ušuškati u toplo ćebe i staviti negde na toplo mesto da naraste.

Nakon toga ga premesiti i podeliti na 11 delova, pa ostaviti da još malo nadođe. Prve 4 loptice oklagijom rastanjite, pa premažite maslacom. Ređajte jednu preko druge, a poslednju ne treba mazati.

Staviti ih u tepsiju, pa zaseći na osmine i svaku osminu uži deo po dužini na pola, i prebaciti ka ivici tepsije. Preostale dve naslagane sa po tri jufke, iseći na osam delova i svaki deo zaseći na užem delu i ređati kao na snimku.

Znači pogaca ima 3 reda. Na kraju, zadnjujedanaestu lopticu staviti u sredinu i ostaviti pogaču da naraste. Pred pečenje je premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj pećnici 35 – 40 minuta na temperaturi od 200°C.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter