Izvor: Happy BSc Portal/24sedam.rs
23.12.2023 u 15:48
2

TORTA GRETA GARBO: Veličanstvena i otmena, baš kao i čuvena glumica

Tri kore, tri krema, ko god je proba, moli za parče više.

Neke od najluksuznijih i najbogatijih torti iz prošlog veka nose imena poznatih filmskih i muzičkih zvezda. Tako je, recimo, za vreme stare Jugoslavije čokoladna torta s orasima nosila je ime Lepe Brene, a neke od najvećih zvezde Holivuda, poput Širli Templ i Grete Garbo su takođe dobile kolače nazvane po njihovom imenu.

Greta Garbo, jedna od najvećih legendi starog Holivuda, bila je najpopularnija filmska zvezda tridesetih godina, a gledali smo je u filmovima: „Poljubac“, „Mata Hari“, „Ana Kristi“, „Kraljica Kristina“, „Ana Karenjina“, „Dama s kamelijama“ i mnogim drugim. Bila je tajanstvena i nekomunikativna, tako da s o njenom privatnom životu zna veoma malo. Ipak, to nije umanjilo njen sjaj, kao i sjaj ove predivne poslastice.

Vreme pripreme

70 minuta

Sastojci

Za koru

12 belanca
12 kašika šećera
4 kašike brašna
300 mlevenih oraha

printscreen/youtube

Za prvu kremu

120 g šećera
50 g putera

Za drugu kremu

120 g čokolade
120 g putera

Za treću kremu

12 žumanaca
8 kašika šećera
1 dl mleka
2 vanilin šećera
250 g putera

Priprema

Umutite belanca i šećer u čvrst sneg, pa dodajte brašno i mlevene orahe, lagano mešajući. Pecite jednu koru od smese u velikom plehu na 180 stepeni 20 do 25 minuta.

KOLAČ PITA: Bez pečenja, brzo, lako i ukusno

Pečenu koru ohladite i podelite je na tri jednaka dela. Za prvi krem istopite šećer na tihoj vatri pa dodajte pute. Miešajte dok ne dobijete glatku karamel smesu. Ovom vrućom smesom tanko premažite kore.

Za drugi krem napravite glazuru od čokolade i putera. Kada se prohladi, premažite sve tri kore preko karamela i ostavite da se čokolada stegne. Za treći krem kuvajte žumanca, šećer i mleko dok se ne zgusne. U ohlađenu penu dodajte umućen puter i sve dobro izmešajte.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “TORTA GRETA GARBO: Veličanstvena i otmena, baš kao i čuvena glumica”

  1. Ovo nijevoriginalan recept za Gretu Garbo Plavog Andjela tortu. Korice se peku 4 dve od oraha a dve od lesnika. I nepremazujd se kora karamelom vec rastopljenom mlecnom cokoladom pa postobse svaka kora premazans mlecnom cokoladom stegne i ohladi tek onda se filuje kremom kuvanim na pari uz cokoladu a u ohladjen krem se dodaju 1-2 kasike umucenog slaga. Torta se preliva mlecnom cokolsdom i ukrasi orasima i lesnicima.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter