Izvor: Insajder
11.09.2023 u 21:44
0

KRALJ ZNA ŠTA TREBA: Šta kralj Čarls III jede i koje vežbe radi da bi bio u dobroj formi?

Čarls III došao je na tron u septembru prošle godine i tako postao najstarija krunisana ličnost u istoriji britanske monarhije.

Ovo nikoga nije iznenadilo, jer je britanska kraljevska porodica poznata po svojoj dugovečnosti. Kraljica Elizabeta II živela je 96 godina, a njen suprug princ Filip je umro u 99. godini. Majka pokojne kraljice živela je 101. godinu.

VAŽNI SU ZA CREVNI FLORU: Evo koja je razlika između probiotika, prebiotika i postbiotika?

Kao kraljica Elizabeta, koja je sledila zdravu ishranu i umereno vežbala, i Čarls III vodi računa o svom zdravlju, piše Insider.

Kralj navodno konzumira uglavnom biljnu hranu i ima jednostavnu rutinu vežbanja koja mu pomaže da ostane zdrav. Insider pruža detalje o kraljevoj ishrani i aktivnostima.

Wednesday Aug. 2, 2023. (Robert MacDonald/Pool photo via AP)

Ishrana kralja Čarlsa

Kraljevska porodica je dala mali uvid u ishranu kralja Čarlsa na njegov 70. rođendan, objavljujući listu od 70 zanimljivih činjenica o monarhu. Lista za 2018. više nije dostupna na veb stranici britanske kraljevske porodice, ali „Independent“ piše da Čarls preskače jedan obrok dnevno.

„Princ ne ruča“, navodi se u spisku, preneo je „Independent“.

Bivši kraljevski novinar Gordon Rejner je pre pet godina izvestio „Telegraph“ da Čarls vidi ručak kao „luksuz koji mu smeta u poslu“ i da radije jede „kasni doručak“ umesto ručka. Za taj kasni doručak, kralj voli da jede pržena jaja i sir, objavio je zvanični Instagram profil njegove rezidencije, „Clarence House“, 2020. godine.

List objavljen za Čarlsov rođendan takođe je naveo da kralj voli indijski Dardžiling čaj sa mlekom i medom, preneo je tada „Independent“. Sam kralj je 2021. godine izjavio da je njegova ishrana uglavnom biljna, jer je kralj izuzetno zabrinut zbog klimatske krize.

Britain’s King Charles III reacts during a visit to the Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden in St Ives, Cornwall, England, Thursday July 13, 2023. (Finnbarr Webster/PA via AP)

„Dva dana u nedelji ne jedem meso i ribu, a jedan dan u nedelji ne jedem mlečne proizvode“, rekao je Čarls za BBC u oktobru te godine.

Kako je tada izjavio „kada bi više ljudi usvojilo istu naviku, to bi u velikoj meri smanjilo pritisak“.

U martu ove godine Bakingemska palata objavila je oglas za posao veganskog kuvara koji bi pripremao obroke za kralja, preneli su „New York Post“ i „Mirror“.

Kralj je takođe veliki ljubitelj organskih proizvoda, kažu bivši kraljevski kuvari Daren Mekgrejdi i Kerolin Rob.

Mekgrejdi je u maju rekao za portal „Delish“ da je Čarls III bio zainteresovan za organske proizvode „pre nego što je koncept uopšte izmišljen“, a Rob je dodao da je Čarlsova farma među prvim u Velikoj Britaniji koja je dobila organski sertifikat.

Mekgrejdi je takođe rekao da je kralj „gurman“ i da voli da jede širok izbor obroka tokom nedelje. Ipak, dodao je da kralj najviše voli da doručkuje voće i da više voli slanu nego slatku hranu.

Stroga i efikasna vežba

Godine 2020, kraljica Kamila je govorila o kraljevom zdravlju u emisiji na BBC, rekavši da je Čarls „verovatno u najboljoj fizičkoj formi od svih muškaraca njegovih godina“ koje ona poznaje.

Ona je dodala da Čarls često ide u izuzetno duge šetnje.

(Jonathan Brady/Pool via AP, File)

„On hoda i hoda i hoda“, rekla je ona.

U svojim dugim šetnjama, Čarls izvodi pet osnovnih vežbi Kraljevskog kanadskog vazduhoplovstva dva puta dnevno, izvestio je „Telegraph“ 2020. godine.

Ove vežbe traju samo 11 minuta pošto su dizajnirane za pilote koji su morali da vežbaju bez pristupa teretani. Imaju smisla za monarha koji mnogo putuje ili je po ceo dan zauzet službenim obavezama.

Vežbe uključuju mešavinu jednostavnih aktivnosti kao što su istezanje ili sklekovi. Novinar  portala Insider je ovaj režim isprobao pre tri godine, a sastoji se od sledećih vežbi:

– dva minuta istezanja

– jednominutni trbušnjaci

– jedan minut podizanja nogu

– jedan minut sklekova

– trčanje u mestu šest minuta, nakon čega sledi 10 skokova nakon svakih 75 koraka.

„Telegraph“ je preneo da vežbe izvode i kraljevi sinovi, prinčevi Vilijam i Hari, a režim je pratio i kraljev pokojni otac, princ Filip,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter