Izvor: Kurir
01.05.2024 u 13:38
0

OVO JE JASAN SIMPTOM NERVOZNIH CREVA, A IMA GA SVAKI PETI ČOVEK! Gastroenterolog: Stolica je pokazatelj da li je stomak zdrav!

Koliko puta ste u prethodnom periodu izostali sa posla zbog problema sa stomakom, bolovima, nadutosti, grčevima, dijarejom? Verovali ili ne, prema istraživanjima, drugi najčešći razlog izostanka zaposlenih sa posla, odmah nakon klasične prehlade je taj – sindrom nervoznih creva. Možda vam pojam nije poznat, ali su vam simptomi sigurno dobro poznati.

Kako bismo razjasnili sve nedoumice, u emisiji Puls Srbije gostovao je doc. dr Srđan Marković, gastro-entero-hepatologa i šefa odseka za gastro-enterologiju Kliničko-bolničkog centra Zvezdara.

– Generalno znamo da svaki peti čovek, svaka peta osoba ima sindrom nervoznih creva da kažem u nekom blažem obliku na sreću pacijenata, kao i da je karakteristika tog sindroma nervoznog creva bol u trbuhu. Ali specifičan bol u trbuhu najčešće je po tipu grčeva i obično oseti se olakšanje nakon obavljene velike nužde – rekao je Marković i dodao:

– Pošto smo gastroenterolozi, bavimo se trbuhom i bavimo se stolicom. Kardiolozi gledaju EKG, ali mi kao gastroenterolozi moramo gledati stolicu. Zdrav stomak podrazumeva stolicu koja je formirana, koja je normalna, bez teškoća, ali ovi pacijenti često imaju zatvor, često imaju prolive i tako imamo više tipova tog sindroma nervoznog creva. Dakle, imamo tip koji karakteriše bol u trbuhu uz koji je pridružen poremećaj crevnog praženja po tipu proliva I po tipu zatvora. Nekad pacijenti mogu da imaju na momente i zatvor i u nekom periodu proliv. To je mešoviti tip sindroma nervoznog creva. I naravno, postoji neki neklasifikovani tip gde prosto mogu da se dese obe varijante u različitim periodima

– Generalno, ono što bih hteo da kažem jeste da postoji preklapanje simptoma i da tu ne sme da se propusti neka ozbiljna bolest. Ako čovek ima neki bol u trbuhu, može da ima i karcinom debelog creva, može da ima upalnu bolest creva i zato su bitni gastroenterolozi u tom smislu da dijagnozu postave kako treba.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter