Izvor: Kurir
25.02.2024 u 19:30
0

LEKOVITA SVOJSTVA KEFIRA OPČINILA CEO SVET: Jača imunitet, čisti creva i pomaže u mršavljenju!

Kefir je osvežavajući probiotski napitak od fermentisanog mleka. Sadrži čitav niz probiotskih bakterija i kvasaca

Tradicionalni je napitak poreklom sa Kavkaza i jedan je od glavnih “krivaca” za dugovečnost stanovništva tog regiona.

-Kefir sadrži mnoštvo vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E, K. Od minerala sadrži kalcijum, magnezijum i fosfor. Takođe sadrži i male količine etil alkohola, proteine i polisaharide – kaže Jasna Vujičić, visoki dijetetičar-nutricionista. Ovaj kremasti proizvod blago kiselog ukusa sa primesom ukusa kvasca veoma je blagotvoran napitak za zdravlje celokupnog sistema za varenje.

– Starosedeoci Kavkaza ovaj drevni napitak pripremaju od posebne simbiotske tvorevine “zrna kefira” i svežeg mleka (kozije, ovčije, kravlje). Zrna kefira su skupina mikroorganizama koje zajedno deluju na korist svih njih.

Domaći protiv industrijskog

Domaći kefir je bolji od kupovnog, jer se u industriji obično imitira proces da bi se dobio približan proizvod, ali bez (ili manje) gljivica koje bi proizvodile ugljen dioksid. Razlog je prost – manje gljivica, manja je šansa da pakovanje pukne pod pritiskom.

Koliko je kefir kiseo?

Simbiotska kultura iz kefira se hrani mlečnim šećerom iz mleka (laktoza) i proizvodi mlečnu kiselinu i ugljen dioksid. – Kefir bi trebalo da je blago kiselog, prijatnog ukusa. Kiselost zavisi od odnosa mleka i kultura, a zavisi i od temperature u kojoj se čuva. Ispod 20 °C bakterije se teže razmnožavaju, pa se gljivice prevladavaju i prave više alkohola i ugljen dioksida, a manje mlečne kiseline. Suprotno, na višoj temperaturi gljivice usporavaju delovanje, a bakterije proizvode sve više mlečne kiseline čineći ovaj napitak prekiselim i onda nije za upotrebu. Zato držite ga u frižideru i upotrebite što pre.

Lekovita svojstva

Istraživanja potvrđuju da kefir pozitivno utiče na sistem za varenje i disajne puteve. Sprečava naseljavanje creva lošim bakterijama. Takođe značajno utiče na smanjenje zapaljenskih procesa, grčeva i ima pozitivnu ulogu kod mršavljenja.

PET PRIRODNIH NAČINA DA NADOKNADITE MAGNEZIJUM: Evo šta ukazuje da vam fali ovaj važan mineral!

– Ono što je jako interesantno, kefir ima određene rezultate u borbi sa kandidom, upornom gljivicom koja može napraviti haos u organizmu. Sadrži esencijalnu aminokiselinu triptofan, koja je ima blagotvorno opuštajuće dejstvo na nervni sistem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter