Izvor: City magazine
23.09.2023 u 13:48
0

MED PROTIV ŠEĆERA: Evo zašto je med bolji i zašto ga treba konzumirati

Konzumiranje meda ima brojne pogodnosti za organizam, naročito kada je u ulozi alternative za šećer.

SIrov med iz cveta može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti nivo holesterola kada se uzima u kontekstu zdrave ishrane, sudeći po nedavnom istraživanju.

“Ovi rezultati iznenađujući su jer med sadrži oko 80% šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako izbegavate šećer, više se radi o zameni. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike”, objasnio je Tausif Kan, viši istraživač na istraživanju i nauči saradnik u nutricionističkim naukama na Medicinskom fakultetu Temereti Univerziteta u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika kako bi utvrdili efekat meda na srčane metaboličke faktore rizika. “U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima koji su proučavali metaboličke bolesti”, objasnio je Kan.

MIRIS JESENI UZ PITU SA KRUŠKAMA: Idealan recept za sezonu ovog ukusnog voća

Konzumiranje meda bilo je povezano sa nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila “klinički veoma mala”.

“Međutim, to pokazuje da nema štete od uzimanja meda, kao i da malo smanjenje može biti korisno i na duži rok”, objasnio je on.

Takođe, istraživači napominju da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda kada su prednosti po zdravlje u pitanju. Kan je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim i zagrevanje u kratkom vremenskom periodu kako bi se smanjila vlaga i kvasac, što šteti medu, te mnoga bioaktivna jedinjenja gube dejstvo.

Kan preporučuje ljudima da razmisle o dodavanju meda u svoju ishranu ako uživaju u ukusu i žele da dodaju raznovrsnost svom nutritivnom obrascu. Takođe, primetio je da ljudi mogu da eksperimentišu sa zamenom šećera medom, ali da treba da imaju na umu da med ima slađi ukus, pa su manje količine potrebne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter