Izvor: novosti.rs
11.03.2024 u 16:48
0

Da li će ovo biti od pomoći: RAK DOJKE OTKRIVAJU IZ PLJUVAČKE?

NOVI ručni biosenzor može da otkrije biomarkere raka dojke iz malog uzorka pljuvačke- izveštavaju istraživači u Journal of Vacuum Science & Technology B.

– Naš uređaj je odličan izbor jer je prenosiv, veličine ruke i za višekratnu upotrebu -rekao je istraživač Džaio Džuan- Vreme testiranja je manje od pet sekundi po uzorku, što ga čini veoma efikasnim – dodao je.

Uređaj koristi papirne test trake tretirane specifičnim antitelima koja reaguju na ciljane biomarkere raka, objasnili su naučnici. Kada se uzorak pljuvačke stavi na traku, impulsi električne energije se šalju do kontaktnih tačaka na uređaju. Ovi impulsi čine da se biomarkeri vežu za antitela, što menja izlazni signal elektrode dovoljno da omoguci očitavanje rizika od raka. Poređenja radi, mamografija, ultrazvuk i magnetna rezonanca su skupi i zahtevaju velike delove opreme i izlaganje malim dozama zračenja.,

VOJVODA KOJI JE ISPISAO I ŽIVEO ISTORIJU: Na današnji dan rođen je legendarni Stepa Stepanović (FOTO)

Na mnogim mestima, posebno u zemljama u razvoju, napredne tehnologije kao što je MRI za testiranje raka dojke možda neće biti lako dostupne, navodi se u saopštenju univerziteta.

– Naša tehnologija je isplativija, sa test trakom koja košta samo nekoliko centi i višekratnom štampanom pločom po ceni od pet dolara – dodao je Van. – Uzbuđeni smo zbog potencijala za značajan uticaj u oblastima u kojima ljudi možda ranije nisu imali resurse za skrining testove raka dojke.

Uređaj daje tačne rezultate sa samo jednom kapljicom pljuvačke, čak i ako je koncentracija biomarkera raka jedan kvadrilioniti deo grama po mililitru.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter