Izvor: HappyBSC
19.05.2020 u 10:19
0

DR JANKOVIĆ O NOVOM SINDROMU „Kavasaki“ je redak, veza sa Covid-19 upitna

Imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže da u Srbiji, do sada, nije utvrđeno da je neko dete imalo korona virus i „Kavasakijev sindrom“.

Upitan za pojavu „Kavasakijevog sindroma“ kod oko 200 dece u Evropi, a koji se dovodi u vezu sa oboljenjem Covid-19, Jankovć je rekao da ta uzročno-posledična veza nije sa sigurnošću utvrđena.

– Široka lepeza virusa može da bude okidač za tu reakciju, to je gotovo uvek neki virus. Da li može i SARS-Cov-2 da bude okidač, nema čvrstih dokaza. U Srbiji nismo imali nijedan slučaj da je bilo povezano, ni vremenski, da neko dete ima Kovid-19 i Kavasakijev sindrom – rekao je Janković.

PROČITAJTE I OVO

LAŽOVI! UHVAĆENI NA DELU! Ovako ministar i elita „vakcinišu“ svoju decu! (GALERIJA)

ŠEST SMRTI ZBOG NJENOG NEMARA Uhapšena direktorka doba za stare

DANAS SASTANAK KRIZNOG ŠTABA! Donosi se VAŽNA odluka!

PLJAČKE MIGRANATA! Ovako otimaju i upadaju u kuće meštana Šida!

On je istakao da srpski pedijatri znaju za taj sindrom i da su imali takve pacijente, ali ne vezano za Kovid-19. Janković je objasnio da je posredi veoma redak sindrom, koji prati snažna zapaljenska reakcija, koja se ispoljava kod deteta koje ima određenu genetsku predispoziciju.

– U svakom slučaju je veoma redak sindrom. Simptomi su visoka temperatura i drugi slični kod zapaljenskih reakcija i ako se ne leči, postoji opasnost da dođe do oštećenja srca. To naravno može da se spreči terapijom – istakao je Janković.

Povodom porasta broja novoobolelih poslednjih dana, on je kazao da ne sme biti opuštanja, i da se moraju slediti sve preporuke nadležnih.

– Rast jeste zabrinjavajući ali je olakšavajuće za opštu sliku da se radi o zatvorenim kolektivima i da su na vreme otkrivena potencijalna žarišta. Nadamo se da to neće uticati na opšti tok epidemije – zaključio je Janković.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter