Izvor: Tanjug
16.08.2021 u 15:51
0

EMA započela ispitivanje poznatog leka RoActerma: Smatra se potencijalnim tretmanom za kovid – 19

Evropska agencija za lekove (EMA) je započela ispitivanje antiinflamatornog leka RoActemra (tocizilumab) kako bi proširila njegovu upotrebu i na lečenje hospitalizovanih odraslih pacijenata sa teškim simptomima kovida-19 koji se već leče kortikosteroidima i zahtevaju dodatni kiseonik ili mehaničku ventilaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

DRŽAVLJANI SRBIJE ČEKAJU EVAKUACIJU IZ KABULA: „Situacija se menja iz minuta u minut!“ (VIDEO)

KISIĆ: Srbija danas stoji uspravno, kao u vreme kralja Petra I

SENIČIĆ: Na Eviji nema ugroženih srpskih turista!

SEKRETARIJAT ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Zvanični podaci pokazuju kvalitet vazduha u Beogradu

Lek RoActemra se smatra potencijalnim tretmanom za kovid-19 zbog svoje sposobnosti da blokira delovanje interleukina-6, proteina koji imuni sistem tela proizvodi kao odgovor na upalu i koji obično igra važnu ulogu u identifikovanju kovida, navodi se na zvaničnom sajtu EMA.

Kako je saopšteno, EMA će sprovesti ubrzanu procenu podataka dostavljenih u prijavi, uključujući rezultate četiri velike studije na pacijentima hospitalizovanim sa teškim oblikom kovida-19, kako bi odlučila da li treba da odobri njegovo prošireno korišćenje.

Mišljenje EMA će nakon toga biti prosleđeno Evropskoj komisiji koja će doneti konačnu pravno obavezujuću odluku primenjivu u svim državama članicama EU.

EMA će, kako se očekuje, do sredine oktobra saopštiti rezultate svoje evaluacije, osim ako ne budu potrebne neke dodatne informacije.

Ovaj lek je 2009. godine prvi put odobren u EU.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter