Izvor: kurir.stil
14.11.2023 u 13:26
0

OD OVOG SE UMIRE: Smrtnost je velika, mnogi ni ne stignu do BOLNICE

Dr Momir Šarac upozorava da je rupturirana aneurizma abdominalne aorte jedno od najhitnijih stanja u medicini koje odnosi živote u seknudi, zato su od presudnog značaja preventivni pregledi.

Aneurizma  abodominalne aorte predstavlja lokalizovano trajno proširenje abdominalne aorte više od 3 cm u njenom prečniku. Rupturirana aneurizma abdominalne aorte je najteža komplikacija ove bolesti, smrtnost je preko 75% od ukupnog broja pacijenataUpravo je pukovnik docent dr Momir Šarac, dežurni hirurg na Vojno-medicinskoj akademiji, otkrio koji su simptomi ovog zdravstvenog stanja koji može da odnese život za samo nekoliko minuta.

Simptomi rupture abdominalne aneurizme mogu da budu pulsiranje u stomaku i bol, ali kada se drugi simptom javi, možda je već kasno,

Doktor je posebno podvukao da su simptomi aneurizme jasno uočljivi, nekada čak i vidljivi golim okom.

PRVI ZNAK DA NEŠTO NIJE U REDU U MOZGU: Da li vaše dete može ovo da uradi?

„Pacijenti često mogu da pretpostave da imaju proširen krvni sud, jer se abdominalna aneurizma oseća kao pulsirajuća masa u stomaku. Ako je dovoljno velika, kod ljudi koji su odgovarajuće konstitucije, može da bude vidljiva i golim okom“, rekao je pukovnik docent dr Šarac za „RTS“ i dodao:

„Ako se pored pulsiranja oseti i bol, hitno se javite lekaru ili ustanovi hitne pomoći, jer to znači da je krenula da puca. Ruptura abdominalne aneurizme može da znači da vrlo verovatno nećete stići da dobijete adekvatnu pomoć, ukoliko se ne javite brzo“, rekao je on.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter