Izvor: srecna.republika/BSC Happy
17.11.2023 u 17:09
1

DOKTORKA OBJASNILA: Evo zašto su deca često bolesna

Primetno je da je lepo vreme usred novembra iznedrilo učestalije respiratorne infekcije kod dece. Šta je razlog prisustva sve učestalijih virusa kod školske i predškolske dece objašnjava profesorka dr Anđelka Stojković, specijalista pedijatrije i subspecijalista pulmologije iz Kragujevca, koja je objavila brojne naučne radove u domaćim i stranim časopisima.

– Lepo vreme može da ima veze sa povećanjem respiratornih infekcija, ali najveći problem je i to što smo prethodne tri i po godine bili u KOVID-19 pandemiji. Ona flora koja se nalazi u našim kućnim sredinama je sada potpuno drugačija. Raspodela klica je, recimo, imala neku kalendarsku dinamiku. Primera radi, znali smo da se od gripa oboleva samo tokom zimskog perioda. Međutim, mi smo prošle godine imali grip i leti. Trenutno je najbitnije da imamo veoma specifične testove za prepoznavanje infekcije da bismo znali sa čim se borimo. Veliko je prisustvo svih virusa koji se smenjuju jedan za drugim i to kod sve dece. Svuda gde postoji bilo kakav kolektiv povećan je rizik. Deca su tokom raspusta bila u kućnom okruženju i čim se uđe u veće kolektive dolazi do promene flore kod mališana. Polazak u vrtiće i škole može da bude provocirajući faktor rizika. Međutim KOVID-19 je najviše toga poremetio i zbog toga mi sada imamo respiratorne infekcije koje ne bi trebalo uopšte da imamo u ovo doba godine – objašnjava prof. dr Stojković.

Doktorka je istakla i značaj vakcine protiv pneumokoka koja je u našoj zemlji otpočela 2006. godine.

PRVI ZNAK DA NEŠTO NIJE U REDU U MOZGU: Da li vaše dete može ovo da uradi?

– Deca najmlađe životne dobi su vakcinisana protiv pneumokoka. Do pete godine života daje se jedna vrsta ove vakcine, a za decu stariju od pet godina koji su podložni učestalim respiratornim infekcijama predlažemo da i ona dobiju tu vakcinu, s tim što ona nije ista kao ona za decu uzrasta do pet godina. Mi u Srbiji, srećom, nemamo teške kliničke slike pneumokokne bolesti, što podrazumeva ne samo pneumokokno zapaljenje pluća, već i oboljevanje od pneumokoknog meningitisa. Sve to zahvaljujući vakcini protiv pneumokoka, koja se daje deci. Samim tim smanjuje se mogućnost inficiranja i odraslih, a tu je suštinska poruka. Tako se uspostavljaju uslovi za stvaranje grupnog imuniteta protiv pneumokoka. Danas se ova vakcina daje u prvih šest meseci života – istakla je profesorka.

LEKARI SAVETUJU: Ne ignorišite uporan kašalj

Dr Anđelka je dodala i da je zaraženih od virusa KOVID-19 bilo i letos, tako da ne može da se priča o nekom drastičnom povećanju broja pacijenata, ali da je njihova klinička slika od ovog soja nešto bolja.

– Najmlađi uglavnom nisu životno ugroženi od KOVID-19 virusa i većinom ta deca mogu kod kuće da se leče. Ovo je neki drugi sloj, ne Omrikon, ali suština je da mi ne znamo koji će soj nama da dođe, zato što je mnogo imigranata i mnogo je ljudi koji dolaze sa afričkog i azijskog kontinenta. Rizik za oboljevalje od KOVID-19 virusa jesu roditelji. Teška klinička slika dešava se pak onim pacijentima koji su u imonološkom padu ili koji već boluje od neke metaboličke bolesti. Mi ovde na prijemu radimo testiranje, a u poslednjih mesec dana bilo je četiri pacijenta koji su oboleli od kovida na pedijatriji – zaključila je prof. dr Stojković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DOKTORKA OBJASNILA: Evo zašto su deca često bolesna”

  1. Wow, wonderful blog format! How long have you ever been blogging for?
    you make running a blog glance easy. The total look of your
    web site is wonderful, as smartly as the content material!
    You can see similar: ecommerce and here
    dobry sklep

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter