Izvor: Happy BSC
25.01.2022 u 12:38
0

OTORINOLARINGOLOG ZA EMISIJU „SAVETNIK“: Ne koristiti štapiće za uši, prave više štete od koristi

Gost emisije „Savetnik“ kod voditelja Jovana Romanića bio je dr Branko Đurđević – specijalista otorinolaringologije.  

– Otorinolaringolozi savetuju svojim pacijentima da ne čiste uši sa štapićima za uši, jer mogu da naprave više štete nego koristi. Pacijenti ne slušaju te savete i dolaze ili sa već napravljenim komplikacijama ili nastavljaju da ih koriste. Štapićem pacijenti samo potisnu ušnu mast koja se normalno stvara u spoljašnjem slušnom hodniku i još dublje je uvuku ili zbog nestručnog čišćenja prouzrokuju povredu kože kanala i do bola ili u najtežim slučajevima povredebubnu opnu i dovedu do njenog pucanja, a time i do oštećenja sluha. Ušna mast je sasvim prirodna fiziološka stvar i ima svoju funkciju. Postoje ljudi kod kojih se stvara u većoj količini i neminovno je da moraju da je uklanjaju periodično, ali jedino pravo, stručno uklanjanje cerumena jeste u ordinacijama otorinolaringologa. U kontaktu sa vodom cerumen nabubri, zadrži vodu i dovodi do oštećenja kože kanala – istakao je dr Đurđević i dodao da ne treba koristiti štapićem već peškirom i prstom otkloniti ušnu mast koliko možemo.  

Dr Đurđević je objasnio da zujanje u ušima može da bude znak oboljenja ušiju, ali i okolnih struktura, kao i da zujanje u ušima nije oboljenje već simptom.  

– U 90 odsto slučajeva nije opasno, ali je uznemirujuće. Kod većine pacijenata je stanje benigno, odnosno stanje koje vremenom može da prođe, ali je neophodno da se obavi otorinolaringološki i neurološki pregled, kao i laboratorijske analize – rekao je on.  

Kada je u pitanju zapaljenje uva, dr Đurđević je objasnio da uvo ima tri dela: spoljašnji, unutrašnji i srednji deo i svaki može da oboli i klinički se različito manifestuje i dodao da su najčešće infekcije spoljašnjeg uva, posebno u letnjem periodu.

– Hronična infekcija grla uglavnom nastaje zbog neadekvatnog disanja, odnosno problema sa nosem. Svi pacijenti koji ne dišu dobro na nos imaju prepreku disanja pa dišu na usta i samim tim taj vazduh udišu nije dovoljno prečišćen i iritira sluznicu ždrela. Dugotrajna upotreba određenih lekova, cigareta i alkohola može da napravi hronične promene na grlu. Takođe, vraćanje želudačnog sadržaja može da dovede do hronične iritacije grla, ali i neka alergijska stanja – rekao je on. 

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter