Izvor:
17.01.2018 u 16:13
0

POTVRĐENO: Smejte se, bićete zdraviji!

Studije sprovedene poslednjih godina pokazale su da postoji jaka veza između emocija i stanja kardiovaskularnog sistema. Ustanovljeno je da agresija, bes, anksioznost i društvena izolovanost dovode do većeg rizika od srčanih oboljenja. S druge strane veselost, smeh i smisao za humor mogu da pomognu da ostanete zdravi.

Naučnici su ustanovili da smeh može da smanji nivo hormona stresa, ublaži upalu arterija i poveća nivo dobrog (HDL) holesterola. Posle iskrenog smeha pozitivni efekti na telo i psihu traju još 24 sata.

Kako smeh deluje na telo:

1. Podstiče krvotok

Istraživanja su pokazala da smeh pospešuje protok krvi tako što širi endotel, unutrašnje zidove krvnih sudova. Ova promena u endotelu koja nastaje zahvaljujući smehu slična je benefitima aerobik vežbi ili efektu statina – lekova za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

2. Spušta hormon stresa

Pokazalo se da smeh ima pozitivno dejstvo i na druge aspekte biohemije. Na primer, dovodi do smanjenja nivoa hormona stresa, uključujući kortizol i epinefrin. Stres izaziva skupljanje krvnih sudova.

3.Jača imunitet

Pokazalo se da ljudi koji su dobro raspoloženi i često se smeju imaju bolji imunitet, jer smeh povećava broj ćelija koje proizvode antitela, što jača imuni sistem.

novosti.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter