Izvor:
02.05.2017 u 03:47
0

Veštine za unapređenje emocionalne inteligencije: OPUSTITE SE I REŠITE PRBLEM BEZ STRESA!

Psiholog Daniel Goleman smatra sledećih pet komponenti ključnim za emocionalnu inteligenciju:

Samosvest je sposobnost da prepoznamo i razumemo sopstvene emocije i ključna je komponenta emocionalne inteligencije. Osim samog prepoznavanja sopstvenih emocija, važna je svesnost o efektima sopstvenih akcija, raspoloženja i emocija na druge ljude.

Da bi se postigla samosvesnost, neophodna je mogućnost praćenja sopstvenih emocija, prepoznavanja različitih emocionalnih rekacija, kao i tačna identifikacija svake zasebne emocije.

Pojedinci koji imaju izraženu samosvest, takođe, umeju da prepoznaju vezu između stvari koje osećaju i načina na koji se ponašaju. Ove osobe su svesne sopstvenih kapaciteta kao i ograničenja, otvoreni su za nove informacije i iskustva, pa uče iz svojih interakcija sa drugima. Goleman navodi i da imaju izražen smisao za humor, sigurni su u sebe i svoje sposobnosti kao i da su svesni kako ih drugi opažaju i doživljavaju.

Samoregulacija – Pored svesti o sopstvenim emocijama i njihovom uticaju na druge, emocionalna inteligencija obuhvata i sposobnost regulacije i upravljanja sopstvenim emocijama. Ovo ne znači da ih treba potiskivati, skrivati ili sputavati, već se odnosi na mogućnost čekanja pravog vremena, mesta i načina za njihovo ispoljavanje. Samoregulacija se odnosi na adekvatno ispoljavanje emocija.

Osobe koje imaju izraženu veštinu samoregulacije, fleksibilne su i lako se prilagođavaju na promene. One su dobre u upravljanju konfliktima i napetim, teškim situacijama. Goleman navodi da ove osobe imaju izraženu i savesnost, vode računa o tome kako utiču na druge i preuzimaju odgovornost za svoje postupke i akcije.

Socijalne veštine – Još jedan važana aspekat emocionalne inteligencije je i mogućnost uspešne i dobre interakcije sa drugima. Pravo emocionalno razumevanje, pored sopstvenih, uključuje i razumevanje osećanja drugih, kao i veštinu da se ono iskoristi u svakodnevnim interakcijama sa drugima. Neke od najvažnijih socijalnih veština uključuju aktivno slušanje, verbalne i neverbalne veštine komunikacije, vođstvo, persuazivnost itd.

Empatija ili sposobnost razumevanja kako se oseća drugi, ključna je veština u vezi sa emocionalnom inteligencijom. Ona podrazumeva mnogo više od prostog prepoznavanja emocionalnih stanja drugog – uključuje i adekvatan odgovor na njih. Veština empatije ljudima omogućava da razumeju složenu dinamiku međusobnih interakcija u društvenim odnosima, a naročito na radnom mestu. Oni koji imaju izraženu sposobnost empatije mogu dobro prepoznati ko ima moć u različitim odnosima, kako to utiče na osećanja i ponašanja učesnika te tačno protumačiti različite situcije koje predstavljaju okidače za složene odnose moći.

Motivacija – Intrinzička (unutrašnja) motivacija igra ključnu ulogu u emocionalnoj inteligenciji. Ljudi koji imaju izraženu EQ motivisani su stvarima koje su izvan spoljašnjih nagrada kao što su slava, novac i priznanja. Oni imaju izraženu strast da ispune svoje unutrašnje potrebe i ciljeve. Oni traže stvari koje vode unutrašnjim nagradama, potpuno se prepuštaju i bivaju uvučeni u svoje aktivnosti i traže vrhunska iskustva. Usmereni su na akcije, postavljaju ciljeve, imaju izraženu potrebu za postignućem i uvek traže načine da rade još bolje ono u čemu su dobri. Veoma su posvećeni i skloni preuzimanju inicijative, kada se nađu pred zadatkom.

Epsihoterapija
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter