Izvor: Objektiv.rs
27.07.2021 u 11:28
0

ZAŠTITIMO SE OD DEHIDRATACIJE: Kada osetimo žeđ već smo izgubili jedan do dva posto TELESNE TEČNOSTI

Lekar objasnio kako da se zaštitimo od dehidracije

PROČITAJTE JOŠ:

BOKAN U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Živimo u društvenoj igrici zvanoj „UDRI SRBINA“!“

POSLAT POZIV IZ TUŽILAŠTVA! Saslušanje odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru 26. avgusta!

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA SPORTISTIMA SA KOSOVA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK: Paklene vrućine, ali ponesite kišobran!

Letnje temperature uvek idu iznad onoga što bismo mi smatrali prijatnim.

A ove godine su, čini se, probile sve moguće granice. U Evropi je zabeležen i porast smrtnih slučajeva, koji je povezan sa velikim vrućinama. 

Procena je da će zdravstveni rizici, uzrokovani talasima vrućine, još rasti.

“Naše telo čini oko 60 posto vode. Znojenjem, pa čak i disanjem, je pomalo gubimo, a ukoliko je ne nadoknadimo, nastupa dehidracija”, objasnio je lekar sa Yale Medicinea, dr David Della-Giustina.

On kaže da su, pored žeđi, najočigledniji simptomi dehidracije suva usta, mučnina, vrtoglavica i glavobolja, a kod nedostatka tečnosti mokraća menja boju i postaje tamnija.

Kako možemo brzo da dehidriramo?

Najizloženiji su dehidraciji oni koji se na otvorenom bave raznim aktivnostima, a prema Della-Giustini, mogu dehidrirati već za 30-ak minuta.

“Za sat do dva čovek može da izgubi litar do dve tečnosti, a za dehidraciju je dovoljno i manje, pa ona može da nastupi već nakon 30 minuta”, kaže Della-Giustini i napominje da su riziku najizloženija skroz mala deca, ali i stariji ljudi kojima se telo teže hladi i koji često piju i razne lekove koji taj proces ubrzavaju.

Kako se zaštititi?

Po velikim vrućinama nemojte izlaziti ako ne morate i pijte redovno vodu – svakih sat vremena, kaže Della-Giustina. Po njemu, potrebe za tečnošću se razlikuju od osobe do osobe, a ističe da bi po velikim vrućinama svi trebalo da proveravamo boju mokraće i da reagujemo ako potamni.

“Kada osetimo žeđ, već smo izgubili od jedan do dva posto telesne tečnosti”, rekao je lekar. Ako primetite neki od znakova dehidracije – tamniju mokraću, mučninu, ili vrtoglavicu; on savetuje da se premeste negde gde je veći protok vazduha (pored klima uređaja, ili ventilatora), a vrlo je važno i da odmah popijete malo tečnosti, nakon čega je pijete svakih 15 minuta. Inače, u takvim situacijama obična voda nije najbolji izbor, jer je zbog gubitka elektrolita potrebno nadoknaditi šećer i natrijum.

“Ako se rehidrirate isključivo vodom i ne nadoknađujete elektorlice, zapravo ne pomažete sebi”, kaže lekar i objašnjava da su za dehidraciju najbolji izbor energetski napici, ili pola kašičice soli i šest kašičica šećera u litri vode.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter