Izvor: Tanjug
14.09.2023 u 16:52
0

„NE PRAVITE ZALIHE LEKOVA“: VESNA VUKOVIĆ poslala SNAŽAN APEL GRAĐANIMA!

Vesna Vuković iz Sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje apelovala je na građane da ne prave zalihe lekova za hronična oboljenja kao što su Glukofaž XR i Eutiroks, kao ni bilo kojih drugih lekova.

Kako je istakla u izjavi, tokom letnjih meseci je primećena veća potrošnja ovih lekova i to onih količina koje građani kupuju sopstvenim novcem. Dodala je da Republički fond za zdravstveno osiguranje na to nije mogao da utiče. Prema njenim rečima, upravo ta veća potrošnja, odnosno veća kupovina ovih lekova u prethodnim mesecima može da dovede do toga da postoji određen period bez dovoljne količine leka.

– Taj period će trajati dok ne stigne naredni prethodno planirani uvoz tog leka. U ovom trenutku, kada govorimo o lekovima Glukofaž XR i Eutiroks, koje koriste pacijenti oboleli od hroničnih bolesti, mi imamo potpuno redovno snabdevanje i potpuno dovoljne količine za sve potrebe građana ove države – rekla je Vuković.

Vuković je istakla da je snabdevanje lekovima Eutiroks i Glukofaž XR redovno i bez prekida. Kako kaže, za svaki lek, pa tako i za ove, postoji dinamika proizvodnje i dinamika isporuke leka.

– Kad kažemo da su obezbeđene količine leka, na primer, za period od godinu dana, to ne znači da se odjednom isporučuje jednogodišnja količina leka, već da su unapred obezbeđene i isplanirane proizvodnja i isporuka potrebne količine za taj period. To je praksa za sve zemlje sveta, pa tako i za Srbiju – rekla je Vuković.

Kako je ocenila, kada se govori o leku Eutiroks, trenutno na tržištu Srbija raspolaže količinama koje su dovoljne za period od dva do šest meseci, zavisno od jačine ovog leka, jer, kako kaže, lek ima više različitih jačina.

– Za lek Glukofaž XR raspolažemo na našem tržištu, trenutno, dvomesečnim potrebama za ovim lekom. Pri tome je vrlo bitno da mi imamo i tokom ovog meseca i u svim narednim mesecima prethodno planirane dodatne uvoze ovih količina. U narednom periodu svim građanima biće dostupne dovoljne količine ovih lekova – zaključila je Vuković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter