Izvor: THE SUN
15.09.2023 u 14:12
0

NIKAKO NE KORITSITE OŠTEĆENO POSUĐE: Lekari upozoravaju da ne koristite izgrebane tiganje, štetni su za zdravlje

Mnogi kod kuće imaju tiganj koji je video i mnogo bolje dane, ali se i dalje teško rastaju od njega.

Međutim, doktorI upozoravaju da sentimentalnost kada je u pitanju posuđe može zapravo da naškodi vašem zdravlju – čak i da vas dovede u opasnost od karcinoma.

NOVAKOVA SUPRUGA JE ČESTO NA METI KRITIKA: Odlučna je kada je u pitanju striktna ISHRANA njihovih mališana!

Doktorka Punam Desai objavila je video na TikTok-u u kojem objašnjava zašto bi odmah trebalo baciti izgrebane nelepljive ili keramičke tiganje, prenosi The Sun.

Ona je rekla da ne koristi nelepljive tiganje sa urezima „jer mogu da unesu milione mikroplastike u našu hranu“, u videu koji je od tada prikupio više od pola miliona pregleda.

Mikroplastika su male plastične čestice, manje od pet milimetara i često nevidljive golim okom.

Mogu biti uzrokovane raspadom veće plastike, ali se nalaze i u odeći i predmetima za domaćinstvo.

Prema dr Desai, oni su „endokrini disruptori“ i „mogu da izazovu hormonsku neravnotežu, probleme sa plodnošću, pa čak i da povećaju rizik od karcinoma“.

Vaš endokrini sistem je mreža žlezda i organa koji se nalaze u celom telu i odgovoran je za regulisanje brojnih telesnih funkcija putem oslobađanja hormona.

Posude su obložene teflonom kako bi se sprečilo zagorevanje hrane tokom prženja i kuvanja.

Čestice otporne na toplotu koje se koriste za stvaranje nelepljivog premaza nazivaju se per- i polifluorovane supstance (PFAS), poznate i kao „trajne hemikalije“.

Jednom kada se progutaju, mogu ostati u vašem telu dugo vremena, ponekad se mogu izbaciti urinom u manjim količinama.

Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije su ranije povezivali „trajne hemikalije“ koje vrebaju na loncima, tiganjima, kašikama i drugim predmetima za domaćinstvo sa uobičajenim rakom jetre poznatim kao nevirusni hepatocelularni karcinom.

Dr. Desai je dodala da takođe izbegava da koristi „keramičke tiganje koje su izgrebani jer imaju sloj aluminijuma koji može da prodre u našu hranu”, kada su izgrebani.

Čiste keramičke posude se obično smatraju bezbednijom alternativom tiganjama sa neprijanjajućim slojem jer ne sadrže PFAS ili bilo koje metale.

Tiganji sa keramičkim premazom, s druge strane, obično su napravljeni od aluminijuma sa nelepljivim premazom na bazi keramike

„Ako mi je tiganj nelepljiv ili keramički, a pored toga i izgreban ili oštećen, obično ga bacim“, rekla je doktorka.

Članak USA Today iz 2020. tvrdi da, iako deo aluminijuma ulazi u hranu kada se kuva u foliji ili sa aluminijumskim posuđem, „nije tačno da izaziva bilo kakve zdravstvene efekte kod zdravih odraslih osoba“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter