Izvor: Mondo
15.10.2023 u 10:58
0

NISTE PREHLAĐENI NI ALERGIČNI, A SVAKO JUTRO VAM JE ZAPUŠEN NOS? Uzrok može da ima veze i sa navikama pre spavanja!

Ako se često budite sa zapušenim nosem, a znate da niste alergični i nemate prehladu, možda je reč o stanju u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak.

„To je kod mene hronično“, rečenica je koju najčešće izgovaraju oni koji svakodnevno pate od zapušenog nosa. Začepljen nos je neprijatna pojava koja otežava disanje, zbog čega se mnogi pitaju zašto se to dešava kada nisu prehlađeni, ni alergični. Malo ko zna da hrana može da bude uzrok. Ako ste kasno uzeli obilan obrok, začinjena jela ili samo malo kiselog voća, to može uticati na vaše disanje.

Krivac je često stanje u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak. To je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), odnosno kiselina koja, dok ležite, „putuje“ tamo gde ne treba – prema vašem nosu i sinusima. Ona može da izazove post-nazalnu sekreciju, a to je kada se sluz iz vašeg nosa sliva niz grlo. Uz začepljeni nos, javlja se i hronični kašalj kao i osećaj zategnutosti u gornjim disajnim organima.

AKO IH PREPOZNATE TRK KOD LEKARA: 6 simptoma raka pankreasa

Gorušica je osnovni simptom GERB-a. Opisuje se kao bolan osećaj gorenja u centru grudnog koša, iza grudne kosti. Često počinje u gornjem delu abdomena i širi se u vrat ili grlo. Osim spomenutih simptoma, vremenom možete osetiti i znakove poput bola prilikom gutanja, pojačanog lučenja pljuvačke, gubitka težine, neprijatnog zadaha, suvoće u ustima i bolova u grudima.

Kako biste ublažili ovaj problem, stručnjaci savetuju da ne jedete pred odlazak na spavanje, izbegavate začine i masnu hranu, ali je najvažnije da se najpre obratite lekaru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter