Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
03.01.2024 u 23:45
0

OVU BILJKU SU ČAK EGIPĆANI I GRCI SMATRALI SVETOM: Smanjuje stres, poboljšava memoriju…

Eksperti ističu da su benefiti ruzmarina veliki, pa da pomoću ove biljke možete čak i smanjiti stres, ali i poboljšati pamćenje.

Lekovite biljke često su sastavni deo terapije za lečenje ili prevenciju bolesti, kao i ublažavanje manjih tegoba. Zanimljivo je saznati da postoji biljka koja može koristiti za zaštitu našeg mozga i poboljšanje pamćenja. Stručnjaci tvrde da ruzmarin ne samo da poboljšava pamćenje, već i smanjuje stres, igrajući ključnu ulogu u prevenciji kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem.

Ruzmarin je godinama deo ljudske ishrane, a sada su istraživanja pokazala kako je neverovatno zdrav za naše kognitivne funkcije, piše Hola. Koji su tačno benefiti ove biljke koje je čine potencijalnim „protivotrvom“ za propadanje našeg uma?

Pixabay

Dobre strane ruzmarina

Stari Egipćani, Rimljani i Grci smatrali su ruzmarin svetom biljkom, te su ga često koristili za sprečavanje širenja bolesti. Iako ruzmarin ne može ubiti patogene koji se prenose vazduhom, Džoš Akse, autor „Ancient Medicine“, ističe da je izvrstan lek za poboljšanje funkcije mozga.

Studija objavljena u „International Journal of Neurology“ zaključila je da udisanje arome ruzmarina može poboljšati koncentraciju i pamćenje. Osim toga, istraživanja su pokazala da ruzmarin može poboljšati kognitivne funkcije kod osoba s Alchajmerovom bolešću.

Pet načina na koje možemo da poboljšamo mentalno zdravlje u 2024.

Miris ruzmarina može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, zahvaljujući prisutnosti ruzmarinske kiseline, spoja s neuroprotektivnim svojstvima. Ruzmarin nije koristan samo za poboljšanje pamćenja, već ima i niz drugih zdravstvenih prednosti. Njegova bioaktivna jedinjenja i fitohemikalije podstiču kognitivne funkcije i poseduju protivupalna, antioksidativna, antimikrobna i antiproliferativna svojstva.

Važno je umereno koristiti ruzmarin, kako bi se izbegle moguće nuspojave, poput grčeva u želucu i gastroenteritisa. Ključno je svesno uključiti ovu biljku u svakodnevnu ishranu, kako biste uživali u njenim blagodetima, bez preterivanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter