Izvor: telegraf.rs
26.07.2023 u 14:44
0

Pitali smo stručnjaka štaPRE ODLASKA NA MORE treba da rade osobe sa osetljivim UŠIMA

Do bola u uhu tokom letnjih meseci najčešće dolazi zbog alerija, izlaganja suncu, plivanja, pa čak i bavljenja sportom

Bol u uhu je čest problem mnogih ljudi, posebno tokom letnjih meseci. Dolazi sa izlaganjem suncu, plivanjem ili čak bavljenjem sportom.

Jedan od razloga za to je povećana prašina, polen i buđ u vazduhu tokom leta. Leto znači i više vremena za prskanje po vodi! Nažalost, ovo takođe povećava broj infekcija uha kod plivača, što može da bude prava prepreka za sve koji su skloni bolovima u ušima ili alergijama.

Šta sve izaziva bol u uhu

Sezonske alergije izazivaju simptome kao što su suzenje očiju i začepljene i curenje nosa, što takođe može da izazove bol u uhu mnogo češće nego što mislite. Alergeni u vazduhu mogu da se zaglave u Eustahijevoj cevi, što izaziva upalu, zbog koje vas uši svrbe i imate osećaj kao da se pune tečnosti. Ako se ova tečnost inficira, simptomi će se pogoršati i možda će inficirati bubnu opnu, što može da dovede i do ozbiljnih problema.

Ušni vosak bi trebalo da pomogne da se ovo spreči. Kreće se kroz vaše uši, skupljajući mikroorganizme i prljavštinu koja nanosi štetu. Ovaj vosak na kraju prelazi u vaše spoljašnje uho, gde se ispere. Međutim, i ušni vosak može da se inficira, što će izazvati bol, svrab i, ako vaše telo stvori previše ušnog voska, vaše uho može da ostane puno tečnosti.

Šta je plivačko uho

Pored alergije, „plivačko uvo“ je jedan od najčešćih problema uha tokom leta. Nažalost, često ostaje neprimećeno dok ne napreduje do tačke u kojoj je izuzetno bolno i neprijatno.

Kada voda i so počnu da se mešaju, takvo okruženje je savršeno za rast i razmnožavanje bakterija. Ako su vaše uši izložene vodi, bakterije mogu da uđu u ušni kanal i da se razmnožavaju. Ako je ušni kanal začepljen viškom ušnog voska, to takođe može da doprinese „plivačkom uhu“.

Bol u uhu tokom leta može da se javi i zbog pritiska.

Recimo, ako ronite ili putujete avionom, možda ćete osetiti bol jer promene pritiska utiče na Eustahijeve cevi koja se nalazi u srednjem uhu, a koja je odgovorna za izjednačavanje vazdušnog pritiska između srednjeg i spoljašnjeg uha. Pod pritiskom ušne cevi mogu da se začepe i otežaju izjednačavanje pritiska, što dovodi do bolova u ušima.

Ove cevi takođe mogu biti pogođene letnjom prehladom i alergijama. Cevi se upale, što dovodi do nakupljanja tečnosti, a to dovodi do bola.

Kako možemo sprečiti ove bolove?

– ORL pregled je preporuka svim osobama, deci i odraslima, pre odlaska na more, kako bi proverili da li imaju cerumen (ušnu mast) u ušima i uklonili je na vreme da ne bi došlo do problema – upale uha, posle kupanja u vodi. Cerumen može da zapuši ušni kanal i dovede do bola i upale uha, pa ga je potrebno adekvatno i stručno ukolniti, instrumentima ili ispiranjem. Stapići za uši mogu samo da naprave problem, pa ih ne treba koristiti. Postoje i sprejevi za uši na bazi prirodnih preparata koji mogu da se koriste kao prevencija stvaranja cerumena i upale uha – savetuje prof. dr Sanja Krejović, specijalista ORL i supspecijalista fonijatrije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter