Izvor:
30.07.2017 u 13:28
0

ISKUSTVA JEDNE MAJKE: ODGOVORI NA PITANJA O TRUDNOĆI KOJE SE PLAŠITE DA POSTAVITE!

1. Da li mogu da imam seks tokom trudnoće i da li je čudan osećaj?

Zvaničan savet je da, ukoliko niste imale neko teže krvarenje tokom trudnoće, možete da uživate u odnosima sa vašim partnerom koliko želite. Čak je i preporučljivo u poslednjim nedeljama trudnoće, jer orgazam može da podstakne kontrakcije. Ali, da budem iskrena, kada ste umorni, i muka vam je, seks i nije prva stvar na vašoj listi. I da, osećaj jeste čudan.

2. Kako zaista izgleda porođaj?

Najbolji način na koji mogu približiti kontrakcije je ovaj: znate onaj osećaj pre nego što ćete povratiti? Talas mučnine koji konstantno nailazi i tera sadržinu u vašem stomaku na usta? E, takav je osećaj, samo mnogo bolniji, i sa manje mučnine (ukoliko ste srećni).

Počinje sa periodičnim grčevima koji postaju sve jači. Ovo napreduje u sve veće talase intenzivnih kontrakcija koje se dupliraju. Zatim nastupa druga faza porođaja koji se može opisati kao ogroman pritisak na donji deo vašeg tela, praćen intenzivnim pecaknjem. Srećom, ovo ne traje predugo, i beba obično samo sklizne napolje. Na kraju, morate izbaciti i placentu, koja nekada prirodno izlazi, a nekada vam se daje injekcija koja je izbacuje.

3. Da li je bolno kao što pričaju?

Hm, da. Prirodni porođaj je intenzivan, ali postoje neke stvari koje ga mogu olakšati. Pokušajte tehnike hipnoporođaja. Možete smanjiti bolove bez upotrebe lekova, kombinujući vežbe disanja, vizualizacije i afirmacija koje će vaš mozak odvući od bola, i naterati vas da razmišljate o nečemu drugom i tako vas smiriti. Moja instruktorka joge, koja me je pripremala za porođaj je rekla da, ukoliko ste uplašene tokom porođaja, telo će pojačano lučiti adrenalin, što znači da će mišići biti stegnuti, i manje efikasni jer su lišeni krvi i kiseonika. To porođaj može učiniti dužim i intenzivnijim, kako za majku, tako i za bebu. Hipnoporođaj može pomoći u tim trenutcima.

Znam da zvuči apsurdno da disanje i zamišljanje vodopada može da vam pomogne dok beba od 4kg izlazi iz vas, ali, meni je pomoglo. Naravno, epidural je dobar način da izbegnete bolove, ukoliko želite da ga primenite.

4. Koje su šanse za cepanje vagine?

Prema zvaničnim podacima, kod 90% žena vagina se cepa. Ovo ide od manjih ogrebotina koje prirodno zarastaju do ozbiljnih kidanja, gde može doći i do povrede anusa. Pre porođaja, savetuje se da se opustite i pripremite kožu između anusa i vagine. Lično, mislim da mazanje maslinovog ulja nekoliko nedelja pred porođaj neće napraviti neku bitnu razliku. Misao da nešto što je veličine gumene lopte prolazi kroz višestruko manji otvor, a da pritom ne dođe do nekih oštećenja je pusta želja. Ipak, prijateljica moje sestre je recimo, rodila dete od 5 kilograma, a da nije došlo do cepanja.

5. Koliko brzo se stomak vraća u normalu?

Ovo je različito za svakoga i zavisi od nekoliko faktora: koliko ste vežbali pre nego što ste zatrudneli, da li ste pretrpeli neke povrede tokom trudnoće, koliko ste posvećeni zdravoj ishrani i vežbanju nakon porođaja, i da li imate strije ili ne.

Trener Keli Mur, koja pomaže mamama da ostanu u dobroj formi nakon porođaja, kaže da su problematične zone nakon porođaja karlica i stomačni ‘zid’. Potrebno je veliko strpljenje, naporan rad, a ponekad i ogrome životne promene. Moguće je da nikada ne vratite figuru koju ste imali, ali možete osigurati da se osećate jače i u boljoj formi nego pre porođaja.

6. Da li dojenje uništava grudi?

Uticaj dojenja na grudi je nešto na šta nisam bila pripremljena. Prvo, niko vam ne govori koliko je teško. Ukoliko budete usvojili bar jednu stvar iz ovog iskustva, neka to bude ova: štitnici za bradavice su zlata vredni! Samo ih stavite pre hranjenja vaše bebe i oni će zaštititi osetljivu kožu od trenja i pucanja. Nakon nekoliko nedelja, kada su se grudi već prilagodile, neće vam biti potrebni.

Tu je još jedna strašna posledica: spuštanje grudi. Ligamenti koji pružaju potporu grudima se mogu istegliti i prouzrokovati njihovo spuštanje. Tako da, nažalost, to je prirodan proces koji može narušiti izgled i oblik vaših grudi. Ono što može pomoći jeste nošenje pravog grudnjaka nakon porođaja, koji će pružiti potrebnu potporu, redovno vežbanje i upotreba krema za žene koje doje, poput raznih losiona za čvrstinu i elastičnost dekoltea.

7. Hoću li zažaliti zbog trudnoće?

Ovo je verovatno pitanje kojeg se najviše stidite da postavite. Ako ću biti potpuno iskrena, bilo je teških trenutaka za mene, trenutaka kada sam se pitala da li je bilo vredno svega. Kada sam bila toliko umorna, da sam se nekoliko puta našla pod tušem, ne shvatajući da sam još uvek u odeći. Kada sam bila do suza isfrustrirana dosadnom rutinom celodnevnog brisanja, pranja, pelena, plača, hranjenja i problema sa spavanjem.

Nije neobično da vaše dete ne zavolite na prvi pogled. Istraživanja su pokazala da su to sasvim normalne stvari tokom prvih nedelja od porođaja. Ako se to stanje nastavi nakon tog vremena, ponekad se simptomi mogu razviti u post-porođajnu depresiju, čestu pojavu koja pogađa jednu od 10 žena. Bitno je da u tom slučaju potražite pomoć i podršku.

Da li mislim da je vredelo? DA. Kada vidite progres vaše bebe, kako se razvija i raste i to sve zahvaljujući VAMA. Kada vidite kako vas gleda kao da ste ceo njen svet, zato što jeste to. Kada je svaki njen osmeh podsetnik da radite đavolski dobar posao, zato što to jeste tako. Kada se igrate popodne u parku sa ovom malom verzijom sebe, i kada mirišete taj bebin miris svakoga jutra. Tada znate da je sve vredel

izvor/stiklaipatika

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter