Izvor:
12.09.2017 u 17:55
0

Kompjuteri utiču na poremećaje kod dece: NAĐITE VREME ZA SVOJE MALIŠANE!

Odrastanje u okruženju koje se sasvim razlikuje od okuženja u kome su odrastali roditelji, ima pozitivne ali i negativne strane. Glavna razlika je što se današnja deca mnogo manje druže sa vršnjacima, i dosta vremena provode uz kompjutere ili različite elektronske naprave.

Osim kompjutera tu je i televizija, igrice, smartfonovi, i pristup raznovrsnim sadržajima na inernetu. Dečiju graju, igru, i detinjstvo provedeno sa loptom u ruci skoro da je sasvim iskorenilo digitalno doba. Kako takvo okruženje i koliko utiče na razvoj deteta?

– Pre svega moramo biti svesni vremena u kome živimo. Tehnologija je danas potrebna I smešno bi biko kada bismo decu u potpunosti odvajali od takvog načina igre. Ono što je istina je da vreme koje deca provode za kompjuterom može biti iskorišćeno na mnogo bolji način. Kod dece koja se ne kreću dovoljno slabije će se razvijati delovi mozga koji su zaduženi za njihove motorne sposobnosti i kordinaciju.- objašnjava Tanja Pavićević psiholog.

Kako bi se razvijao, mozak mora biti stimulisan. Kada su određeni delovi mozga aktivni jer je dete angažovano u određenoj radnji, u tim delovima se povećava broj veza između moždanih ćelija. Kako bi se mozak kod deteta pravilno razvijao mora biti stimulisan. Ako je dete angažovano u nekoj radnji, u delovima mozga koji su aktivni povećava se broj veza između moždanih ćelija.

– Za decu je dobro da vreme koje provode za kompjuterom iskoriste drugačije. Odlazak u park ili igranje sa drugom decom je sjajna zamena. Razumlljivo je da roditelji nemaju toliko vremena ako se uzmu u obzir današnji poslovi, i radon vreme. Bez obzira na to, morate naći nekoliko sati u toku dana da dete odvedete do obližnjeg parka ili negde gde može da se igra na otvorenom- kaže Tanja.

Pravilan razvoj deteta zavisi od njegovih uobičajenih aktivnosti. Kompjuteri, telefoni i televizija mogu imati veliki uticaj na različite poremećaje kod dece.

-U pitanju su poremećaj pažnje kod deteta, nedostatak socijalnih veština i na kraju zavisnost od kompjuterskih igara. Pored vremena koje ćete izdvojiti za igru sa svojim detetom, dozvolite mu i igru u “digitalnom svetu”. Utvrdite pravila i imajte kontrolu koliko će vremena sedeti za kompjuterom ili gledati televiziju- savetuje Tanja.

Uživajte sa decom u ovim letnjim danima, i pokušajte svojim primerom da ga odvratite od sveta kompjutera. Potražite staru košarkašku loptu, ili davno zaboravljeni frizbi smislite zabavne igre u kojima cela porodica može da učestvuje. Biće zabavno mališanima ali sigurno i vam

izvor/aska.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter