Izvor:
05.09.2018 u 05:46
0

NEZDRAVO JE SLAĐE: Zašto nas privlači slatka i masna hrana!

Ukoliko smo gladni tzv. džank hrana će nas privlačiti i odvraćati nam pažnju dvaput više od zdrave hrane ili neutralnih predmeta, utvrdili su istraživači Univerziteta Džon Hopkins.

Čak i one koji zaista marljivo rade, slike kolačića, pice ili sladoleda mogu da ometu i odvate im pažnju. A ono što je interesantno je da su slike te "džank hrane" dvostruko privlačnije nego slike zdrave hrane. Ali, nakon što pojedu nekoliko zalogaja slatkiša, ova hrana im više nije ništa interesantnija od kelja, utvrdili su istraživači.
Ovo istraživanje je zapravo ispitivalo da li je tačna pretpostavka da je većina ljudi sklona veoma masnoj i slatkoj hrani, i da li je ispravna tradicionalna izreka da "ne treba ići u bakalnicu gladan".
Eksperiment se sastojao o toke što je učesnicima eksperimenta zadat komplikovan kompjuterski zadatak u kojem hrana nije bitna, a od ispitanika se tražilo da nađu rešenje što pre. Dok su učesnici marljivo radili, na periferiji ekrana su promicale slike – vidljive na samo 125 milisekundi – koje su bile isuviše brze da bi ih ispitanici postalli svesni. Neke slike su bile slike veoma masne i slatke hrane, neke zdrave hrane, a neke stvari koje nisu hrana.

Sve slike su donekle omele ispitanike u obavljanju posla, ali su istraživači utvrvdili da su ih slike krofni sa prelivom, sira i slatkiše omele dvostruko više od drugih. Slike zdrave hrane, kao što su šargarepa, jabuke i salata nisu ispitanicima zasmetale ništa više nego slike bickala, lampi i fudbalskih lopti.
Potom su istraživači ponovili eksperiment, ali sa novom grupom ispitanika, kojima su ovog puta dali da pojedu dve velike čokoladne štangle pre nego što su započeli posao.
Na iznenađenje istraživača, nakon što su pojeli čokoladu, za razliku od prve grupe ispitanika, slike veoma masne i slatke hrane nisu učesnicima odvraćale pažnjiu ništa više nego slike zdrave hrane ili neutralnih predmeta.

Zaključak iz ovoga verovatno svako može da izvuče i sam.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter