Izvor: bsc happy
01.12.2023 u 09:56
0

UGROŽEN IM JE EKOSISTEM: Šta da radite ako vidite nepomičnog ježa ovih dana, Ne bacajte ga, evo šta se dešava

Ježevima je stiglo vreme hibernacije, ali neki od njih nisu se uspeli zavući u skrovišta kako bi dočekali proleće. Zato, ako nađete "uginulog" ježa tokom ovih hladnih dana, nemojte ga zakopavati ili bacati u smeće.

Nitko ne želi da vidi mrtvu životinju u dvorištu ili na putu kojim prolazi, ali to ovih dana može biti jež koji hibernira od novembra do marta.Oni obično kopaju rupe da bi bili sigurni, ali imamo sve manje zelenih površina, žbunja ili šuma, pa im je sve teže pronaći sigurno mesto za zimovanje.

Najbolji način da spremite posni prebranac! (RECEPT)

Neki mogu doći u vaše dvorište tražeći sigurnost i toplinu za hiberniranje, neki su toliko iscrpljeni potragom da na kraju spavaju na čudnim mestima.

Tokom hibernacije njihovi otkucaji srca i celokupna telesna funkcija se malo usporavaju kako bi sačuvali energiju, što osobu može zbuniti da pomisli da je jež mrtav. U svakom slučaju, ako vidite nepokretnog ježa, pobrinite se da bude na sigurnom i toplom mestu i da može ostati pet mjeseci, upozorava Udruženje „Pobjede“ iz Osijeka.

FACEBOOK UDRUGA POBJEDE

Ako nađete ježa u svom dvorištu ili negde napolju napravite rupu u kartonskoj kutiji i to na suvom, sigurnom i tihom mestu kako bi tamo mogao provesti hladne mesece. Ježevi su ugrožena vrsta, potpuno bezopasna i vrlo važna u našem ekosistemu.

Jedu bube, puževe, žabe, guštere, zmije, uključujući i otrovne. Uništavaju i mišija gnezda. Ne plaše se ni pčela ni osa. Jež može lako uništiti osinje gnezdo i pojesti njegove stanovnike, ne obraćajući pažnju na njihove ugrize.

Naučnici su odavno primetili imunitet ježeva na jake otrove, uključujući ugrize zmije. Ovaj fenomen antidota naučnicima je još uvijek nepoznat.

Zato, budite oprezni i ako vidite ježa tokom hladnijih meseci ništa vas neće koštati da pomognete tako krhkoj životinji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter