Izvor:
05.06.2018 u 00:57
0

UKUSNE I KORISNE: Namirnice koje nas provereno podmlađuju!

Istraživački tim je merio elastičnost kože u 700 žena iz Japana – otkriveno je kako one koje su jele više zelenog i žutog povrća imale manje bora od ostalih.

Bogatstvo na pijacama ne raduje nas samo jer nam je jednolične hrane zimi preko glave. Sveže povrće i voće, koje je po mogućnosti raslo na pravoj zemlji izloženo pravoj sunčevoj svetlosti znači i da će svaki njegov komad biti bogatiji vitaminima i ostalim korisnim materijama. Mnoge od njih prava su mala čuda po tome koliko dobrog čine našoj koži.

Šargarepa

Neke vrste povrća bogate su karotenoidima poput beta karotena, a oni štite kožu od sunčevog zračenja i slobodnih radikala, a oba su uzročnika starenja. Jedan od najboljih izvora betakarotena je šargarepa (uz bundevu i slatki krompir).

Spanać

Mnogo povrća je bogato i vitaminom C koji je važan za proizvodnju kolagena i takođe ima jak antioksidativni efekat. U jednoj studiji ljudi su konzumirali dnevno 180 mg vitamina Ctokom četiri nedelje i antioksidativna aktivnost njihove kože porasla je za čak 37%. Povrće s najviše vitamina C je lisnato zeleno povrće poput spanaća, (34). U drugoj studiji, istraživački tim je merio elastičnost kože u 700 žena iz Japana – otkriveno je kako one koje su jele više zelenog i žutog povrća imale manje bora od ostalih.

Paradajz

Paradajz ima višestruko pozitivno delovanje na zdravlje, uglavnom zahvajujući likopenu koji sadrže, od smanjenja rizika od srčanih bolesti , moždanog udara i raka prostate. Studije su dokazale kako likopen (inače tip karotenoida) štiti i kožu od pogubnog uticaja sunčevih zraka. U jednoj od njih žene koje su jele hranu s visokim udelom likopena i antioksidansa iz drugog povrća znatno se smanjila dubina bora nakon 15 nedelja. Kuvanje paradajza sa zdravim masnoćama poput maslinovog ulja, znatno poboljšava apsorpciju likopena u telu.

Borovnice

Ove ukusne bobice nisu jeftine, čak ni kad je sezona borovnica na vrhuncu, ali isplati se kupiti ih, jer koža će od njih zasijati. Borovnice nas snabdevaju vitaminima C i E, antioksidansima koji zajedno rade na osvetljivanju kože i bore se protiv oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala, jednako kao i glikozid arubtin koji posvetljuje mrlje na koži.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter