Izvor: BSC HAPPY/KURIR
31.01.2024 u 22:45
0

SMANJIVANJE ŽELUCA: Stučnjak otkriva ko je i kada kanditat za ovu operaciju

Ko je i kada kandidat za barijatrijsku hirurgiju? Kako da se odlučite ko će da vas operiše? Kada vas i operiše, šta morate da znate – koji su rizici?

To su samo neka pitanja koja se nameću nakon vesti da je zbog pacijentkinje kojoj je pozlilo nakon smanjenja želuca u Turskoj, avion morao prinudno da sleti u Beograd. Pacijentkinja je preminula.

Kao i mnoge druge intervencije, barijatrijska hirurgija je relativno složena procedura. Od nekih ranih momenata gde može da se desi krvarenje pa do popuštanja tih šavova kojima se prekraja digestivni trakt – to su stanja koja se retko dešavaju. Ne znam koji je bio razlog u konkretnom slučaju pa je došlo do perforacije šupljeg organa i septičnog stanja – kaže hirurg na UKCS, doc. dr Ognjen Skrobić.

Barijatrijski program zahteva multidisciplinaran pristup. U Kliničkom centru taj tim vodi endokrinolog, profesorka Snežana Polovina, koja je prva adresa, a kasnije se uključuju i nutricionista, kardiolog, pulmolog, psihijatar i hirurzi.

 

Priprema pacijenta za operaciju zavisi od toga koliko je složeno stanje – koliko pacijent ima kilograma, komorbiditeta poput šećerne bolesti i hipertenzije.

Pacijent prvo mora da počne da mršavi u saradnji sa nutricionistom i da pokaže voljni momenat da je spreman da izgubi na kilaži.

Postoji nekoliko vrsta zahvata. Takozvana „sleeve“ (rukav) intervencija, odnosno sužavanje želuca je najčešća i ona traje oko sat vremena. Druga po učestalosti je gastrični bajpas, u kojoj se želudac preseca i prekraja sa tankim crevom. Počeli smo da radimo i nove operacije koje su prilagođene metaboličkoj hirurgiji, ne samo u lečenju viška kilograma već i šećerne bolesti – ističe Skrobić.

Ukoliko sve prođe kako treba, pacijent se posle dva dana pušta da ide kući.

– Naravno, bitno je da je pacijent u tom postoperativnom procesu blizu i da možete da brzo odreagujete ako primetite nešto sumnjivo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter