Izvor: žena.blic
20.12.2023 u 20:29
1

ODGOVOR ĆE VAS ŠOKIRATI: Stručnjak otkriva da li treba da spavate GOLI

Retko ko uživa u hladnim zimskim danima, pogotovo rano ujutru kada je temperatura i u kući nešto niža, a krevet topao. Činjenica je da se u ovim danima svi trontamo slojevima odeće, ali, ispostavilo se da čak i zimi treba da se skinete, a ne da je nosite više. A evo i zašto.

Naime, golo spavanje je zapravo korisno i za vaše fizičko i za mentalno zdravlje – a pozitivni efekti će da traju i nakon što se probudite.

Semi Margo, stručnjak za spavanje, rekla je da iako bi mnogi ljudi mogli da misle da je zimi najbolji način da se zagreju taj da se dodatno obuku, golo spavanje zapravo može da pomogne u regulisanju telesne temperature i poboljšanju kvaliteta sna.

MISLITE DA JE PREHLADA, KAD ONO… Znate li za sindrom božićne jelke?

– To je iznenađujući, ali efikasan način da vam bude prijatno tokom hladnih meseci, a da pritom našim telima pružimo toliko potreban podsticaj i dobrobiti.

Evo šta ona ističe kao prednosti golog spavanja:

Brže ćete se uspavati

Vaša telesna temperatura igra ključnu ulogu u vremenu vašeg sna. Povezan je sa vašim cirkadijanskim ritmom – unutrašnjim telesnim satom koji kontroliše vaš ciklus spavanja/budnosti.

Padanje u dubok san je povezano sa hlađenjem vašeg tela, pa vam omogućavanje da se telo ohladi tako što ćete spavate goli može da vam signalizira da je vreme za spavanje. To znači da ćete potencijalno brže zaspati i preći u miran san.

Povećana intimnost i povezanost

Golo spavanje sa partnerom zimi može da dovede do povećane fizičke i emocionalne intimnosti.

Podstiče kontakt koža na kožu, koji može da oslobodi oksitocin, hormon povezan sa vezom i poverenjem, što na kraju poboljšava vaš odnos.

Poboljšava ten

Spavanje bez odeće može da olakša bolju ventilaciju kože, smanjujući verovatnoću kožnih problema kao što su akne, jer vaša koža može slobodno da diše i održava svoje zdravlje.

Veće samopouzdanje

Golo spavanje može da poveća vaše samopoštovanje i sliku o telu, jer vas podstiče da prihvatite svoje prirodno ja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ODGOVOR ĆE VAS ŠOKIRATI: Stručnjak otkriva da li treba da spavate GOLI”

  1. Kako zimi spavati go.ko ima temperaturu tu , ako je visoka temperatura onda se ne moze spavati to jedino parovi mogu goli , a sam kospava go , apsurdsvastaod ovih “ naucnika“

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter