Izvor: NAJŽENA
25.05.2024 u 21:36
0

SPREČITE GLJIVICE NA STOPLAIMA: Učinite da vaše čarape ponovo zamirišu, sa ovom metodom nema greške

Vlaga iz znoja može pomoći bakterijama i gljivicama da rastu i napreduju na vašim čarapama

Vaša najveća briga kada je u pitanju pranje čarapa je najverovatnije da učinite da se obe čarape ponovo spoje nakon centrifuge u mašini za pranje veša.

Ali možda se takođe pitate da li bi trebalo okrenete čarape naopačke ili na pravu stranu – i koji metod obezbeđuje najčistije čarape sa najboljim mirisom nakon pranja.

Srećom, imamo odgovor: Proverite zašto biste možda želeli da se potrudite da okrenete čarape naopačke pre pranja.

Zašto su toliko prljave?

Možda vam se čini da je spoljašnjost vaših čarapa najprljaviji deo, jer se na njemu se nakupljaju mrvice, grinje, bakterije i druge bolesti dok hodate svojim domom. Britanska kompanija za proizvodnju dušeka obrisala je čarape koje su bile nošene ceo dan i otkrila da su čarape verovatno čak prljavije i od daljinskog upravljača. Vaš daljinski upravljač je 20 puta prljaviji od wc šolje.

Ali unutrašnjost čarapa je jednako prljava, zahvaljujući 250.000 znojnih žlezda u vašim stopalima – plus svih tih mrtvih ćelija kože koje sa nje otpadaju svakog dana. Vlaga iz znoja može pomoći bakterijama i gljivicama da rastu i napreduju na vašim čarapama, što može dovesti ne samo do smrdljivih stopala, već i do atletskog stopala i drugih uobičajenih oboljenja stopala.

Zašto treba da perete čarape naopačke?

S obzirom da su obe strane jednako gadne, koja strana bi trebalo da bude okrenuta ka gore pred pranje? Čini se da je odgovor unutrašnja, s obzirom da ona dodiruje vašu kožu tokom celog dana i zadržava većinu mirisa.

Okretanje čarapa naopačke će obezbediti da deterdžent i omekšivač dođu do najsmrdljivijih delova čarape i pomoći će da se isperu bakterije koje izazivaju miris i druge opasne mikrobe. To smanjuje rizik da ćete na kraju imati smrdljiva stopala.

Okretanje čarapa naopačke takođe može pomoći da se smanji količina trenja na spoljašnjoj strani tkanine, pomažući da se sačuvaju svi uzorci ili boje i minimiziraju bilo kakve mrlje ako slučajno stavite bele čarape i crvenu košulju u mašinu. Pomaže da vaše čarape izgledaju novije duže vreme, navodi Real Simple.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter