Izvor: kurir
23.01.2024 u 00:37
0

SRČANA SLABOST I ZAŠTO DO NJE DOLAZI: 11 razloga za vsoko rizičnu bolest

Srčana slabost ili srčana insuficijencija je jedno od onih stanja o kojima retko razmišljate - sve dok to lično ne utiče na vas. Možda je nekome koga volite nedavno dijagnostikovana srčana insuficijencija ili vas je doktor upozorio na to tokom nedavnog pregleda.

Bez obzira na to zašto je na vašem radaru, možda mislite da srčana insuficijencija znači da organ za pumpanje krvi iznenada prestaje da radi – ali to je zapravo postepen proces u kojem srce ne radi efikasno koliko bi trebalo.

Koji su simptomi srčane isuficijencije?

DA LI PRAVILNO MERITE TEMPERATURU: Tri tačke na telu su najpouzdanije
  • Oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili stomaka: Ovo se može desiti zato što slaba srčana funkcija dovodi do pojačane cirkulacije, primoravajući tečnost da curi iz krvnih sudova i skuplja se u telu. Ovaj otok je poznat kao edem.
  • Zviždanje u plućima ili kašalj: Kada se srce ne kontrakuje kako treba, tečnost se takođe može nakupiti u plućima, izazivajući napade kašlja.
  • Otežano disanje: Možda prilikom obavljanja normalnih svakodnevnih aktivnosti, kao što je hodanje, imate osećaj da ne možete dovoljno da se nadišete. To može biti rezultat ili nagomilavanja tečnosti u plućima ili nedostatka kiseonika u krvi.
  • Umor i slabost: Manjak kiseonika može zaista da iscrpi vaše telo, jer vaše telo nema dovoljno kiseonika odnosno energije za obavljanje neophodnih radnji.
  • Brzi, nepravilni otkucaji srca: Ovo se može desiti kada vaše srce pokušava da nadoknadi svoju nemogućnost da pumpa krv kroz vaše telo.
  • Nedostatak apetita: Možda želite da jedete manje (ili čak osećate mučninu) jer vaša jetra i probavni sistem nemaju dovoljan protok krvi.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter