Izvor: City magazine
24.09.2023 u 15:30
0

Šta se dešava našem organizmu ako svakog dana pojedemo dve kašičice meda: I naučnici su se iznenadili

Istraživanje objavljeno 2022. godine u naučnom magazinu Nutrition Reviews, pokazalo je da med može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi.

U istraživanju je učestvovalo 1.110 ljudi i trajalo je oko dva meseca, a rezultati su pokazali da med ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca, te da povoljno utiče na nivo šećera u krvi i holesterol.

Učesnici su uglavnom konzumirali oko dve pune kašičice meda dnevno, ali je primećeno da je sirovi med onaj koji pruža mnogo više koristi, dok prerađeni med nije toliko efikasan kada su u pitanju benefiti na organizam.

JEDAN SE KORISTI VEKOVIMA: 3 efikasna ruska eliksira za čišćenje jetre

„Ovi rezultati su iznenađujući, s obzirom na to da je med otprilike 80 odsto šećera. Ali med je i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i retkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje. Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinjenja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite ćelije od oksidativnog stresa“, kaže dijetetičar Ketrin Hervasio.

Ovi rezultati su iznenađajući, s obzirom da je med otprilike 80 odsto šećer. Ali je med ujedno i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i retkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje“, zaključili su istraživači koji su sproveli studiju.

„Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srce. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja, te štite ćelije od oksidativnog stresa“, kaže dijetetičarka Ketrin Hervasio.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter